Liikennevinkki
Muu liikennemuoto

Jos on hankkimassa mönkijää, tulisi ottaa selvää, minkälaisen laitteen on hankkimassa ja mihin tarkoitukseen.

Mönkijöitä on kaupan useaan eri käyttötarkoitukseen. Myynnissä on maasto- ja katumönkijöitä sekä mopo- ja traktorimönkijöitä. Jotkut mönkijöistä tulee rekisteröidä ja katsastaa, joitain taas ei. Joidenkin kuljettamiseen tarvitaan B-luokan ajokortti tai AM-luokan ajokortti. Tietyissä tilanteissa ajokorttia ei tarvita ollenkaan, mutta kuljettajan on oltava vähintään 15-vuoden ikäinen.

Yhteistä kaikille mönkijöille on se, että niillä on oltava voimassa oleva liikennevakuutus sekä tiellä että maastossa ajettaessa. Mönkijöitä koskevan lainsäädännön tunteminen on yleensä varsin puutteellista.

”Hyvin usein meiltä kysytään ihan perusasioita mönkijöihin liittyen: kuka saa ajaa, missä saa ajaa ja tarvitaanko mönkijän ajamiseen ajokorttia. Jos on hankkimassa mönkijää, tulisi ottaa selvää, minkälaisen laitteen on hankkimassa ja mihin tarkoitukseen. Verkkosivuiltamme löytyy kätevä mönkijäopas”, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä.

”Mönkijä on moottorikäyttöinen ajoneuvo. Se saavuttaa nopeuden, jossa voi tapahtua vakavia onnettomuuksia. Vastuu on aina aikuisella, jos esimerkiksi luovuttaa mönkijän lapsen ajettavaksi pihapiirissä. Mönkijä moottoriajoneuvona ei kuitenkaan ole harmiton lelu. Suljetulla alueella saa myös alle 15-vuotias ajaa mönkijällä. Usein ei tule ajatelleeksi, että mökkitie tai lähipelto ei välttämättä sellaisenaan täytä suljetun alueen vaatimuksia", Niska huomauttaa.

Onnettomuudet usein vakavia

Mönkijöillä tapahtuvat onnettomuudet ovat usein vakavia, sillä ilman koria, turvakaaria ja turvavöitä mönkijä ei kovin paljon anna suojaa onnettomuustilanteissa. Vuosina 2009–2012 liikennevahinkojen tutkijalautakunnat tutkivat yhteensä 26 kuolemaan johtanutta mönkijäonnettomuutta. Henkilöistä kahdeksalla kuolinsyy oli kallovamma, seitsemällä rintakehävamma. Uhreista yli puolet oli 45–65-vuotiaita.

Vuosina 2007–2012 hoidettiin Lapin keskussairaalassa 79 mönkijäonnettomuudessa vammautunutta. Mönkijän kaatuminen oli syynä vammojen syntyyn 49 tapauksessa. Mönkijän painopiste on korkealla ja se on herkkä kaatumaan. Kuljettaja jää herkästi painavan mönkijän alle puristuksiin. Törmäys esteeseen oli syynä vammojen syntyyn 14 tapauksessa. Tyypillisimmät vammat mönkijäonnettomuuksissa olivat raajavammoja. Vakavimmat vammatyypit ovat pää-, kaula- ja selkärankavammoja. Vammautuneista kuljettajista puolet käytti suojakypärää. (Lähde: VALT, Mönkijäraportti 2013).

”Kypärän käyttämättömyys on huomattava turvallisuusriski mönkijöillä ajettaessa, vaikka laki ei velvoita käyttämään kypärää aivan kaikissa mönkijäluokissa”, Niska huomauttaa.

Vinkit turvalliseen ajoon

  1. Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  2. Käytä aina kypärää.
  3. Raittiina mönkijän sarviin.
  4. Huomioi muut liikkujat
  5. Noudata maastoliikennelakia.

Lisätiedot

Yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva, puh. 020 7282 383.

Tutustu erilaisiin mönkijöihin: Liikenneturvan mönkijäopas
Mönkijäraportti 2013, VALT, www.lvk.fi/fi/Raportit/Vuosiraportit

Tagit: 
mönkijä, mönkkäri, mönkijän säännöt, mönkijän ajokortti, kuka saa ajaa mönkijällä, missä saa ajaa mönkijällä