Liikennevinkki
Pyöräily

Pyörällä lyhyet ja miksei pidemmätkin asiointimatkat taittuvat näppärästi. Aika ei kulu parkkipaikkaa metsästäessä ja viikonlopun ruokatavarat kulkevat kotiin ilman, että käsivarret menevät maitohapoille. Ennen kauppaan lähtöä on hyvä kuitenkin varmistua oman pyörän tavarankuljetusominaisuuksista.

”Muovikassi ohjaustangossa ei toimi, vaan tavaroiden kuljettamiseen tarvitaan esimerkiksi tukevat ja hyvät pyörälaukut tai kunnon etukori”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna. Kun niitä lähdetään hankkimaan, on hyvä ottaa pyörä mukaan.

”Pyöriä ja polkuasentoja on erilaisia. Pyörälaukkuja hankkiessa tulee varmistua siitä, että ne sopivat tarakalle ja ettei laukku tule jalkojen tielle poljettaessa. Laukkujen sovittaminen ennen ostopäätöstä varmistaa, että ne sopivat juuri omaan pyörään. Laukkujen ja korin sijoittamisessa on katsottava myös, etteivät ne peitä pyörän valoja tai heijastimia.”, Tavaststjerna opastaa.

Kauppamatkapyöräily lisää arkiliikuntaa

”Pyöräily parantaa kuntoa ja kehittää tasapainoa, lisää lihasvoimaa, virkistää mieltä ja on myös lääkettä nivelille. Se sopii siis mitä mainioimmin myös iäkkäämpien kulkutavaksi, esimerkiksi juuri kauppamatkoja helpottamaan”, Tavaststjerna kannustaa.

Ennen kauppaan lähtöä kannattaa käyttää hetki myös reitin suunnitteluun. Tavallisesti jalan tai autolla kuljettu reitti ei välttämättä ole pyörällä kätevin, etenkin jos takaisin päin tullessa on enemmän kuormaa kuin menomatkalla.

”Lyhin reitti ei välttämättä ole pyörällä paras mahdollinen. Pyörätietä pitkin kulkee usein nopeammin ja vaivattomammin, vaikka matka olisikin vähän pitempi”, Tavaststjerna vinkkaa.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna, Liikenneturva, 020 7282 339

Kypärän sovittamisen ABC. 
Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 10.-18.5.2014. Lue lisää viikon tapahtumista Pyöräilykuntien verkoston sivuilta.  
Lisää tavarankuljetuksesta polkupyörällä: www.tavarafillari.fi