Liikennevinkki
Autoilu

Ensilumi nähtiin tänä vuonna aikaisin, sillä Muoniossa satoi lunta jo syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Viime vuonna ensilumi satoi Etelä-Suomeen lokakuun puolivälissä.

Tällä viikolla pohjoisesta etelään etenevä talvinopeuksiin siirtyminen saadaan päätökseen perjantaina. Pelkkä kylttien muutos ei kuitenkaan vielä lisää turvallisuutta.

”Merkittävin muutos tapahtuu nyt kuljettajan ajatusmaailmassa. Ennakoivan ajotavan mukaan nyt on varauduttava heikompiin ja vaihteleviin ajo-olosuhteisiin”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri
Ari-Pekka Elovaara.

Talven lähestyminen tuo liikenteeseen paljon epävarmuustekijöitä vaihtuvien säiden muodossa. On hyvä asennoitua siihen, että talvella liikkumiseen on varattava enemmän aikaa.

Onnettomuusriski talvikelillä on suurempi alku- ja lopputalvesta verrattuna keskitalveen. Yleisesti ottaen talvikuukaudet ovat kuitenkin kuukausittain tapahtuneita kuolonkolareiden määrää tarkastellessa turvallisempia kuin kesäkuukaudet. Suuri osa talvikelin onnettomuuksista liittyy sivuluisuun.

Liikenneturvan mukaan talvikelien haasteisiin kannattaa varautua vähentämällä nopeutta ja välttämällä turhia riskitilanteita. Alennetut nopeusrajoitukset toimivat tästä hyvänä muistuttajana.

Liikennevirasto on arvioinut liukkaan ja pimeän ajan rajoitusten vähentävän vuosittain 15 liikennekuolemaa  ja 50 henkilövahinkoon johtavaa onnettomuutta.

Talvirenkaat tarvittaessa

Myös renkaanvaihto on ajankohtaista. Tiet ovat jatkossa yhä useammin paikoittain jäisiä yön jälkeen. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kuljettajat arvioivat kelin usein vähemmän liukkaaksi kuin se todellisuudessa on.

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä on henkilö- ja pakettiautossa joulu-, tammi- ja helmikuussa. Nastarenkaita taas saa käyttää 1.11. - 31.3. välisenä aikana tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin asti, niin että näistä myöhempi ajankohta on määräävä. Nastarenkaita saa kuitenkin käyttää myös muina aikoina, jos keli sitä edellyttää.

Liikenneturva suosittelee talvirenkaiksi nastarenkaita, koska niiden avulla auto on varmemmin hallittavissa jäisellä tiellä. Jos autoon valitaan nastattomat talvirenkaat, on tiedostettava, että ne ovat jäisellä kelillä liukkaammat kuin nastarenkaat. Tällöin omaa ajotapaa on muutettava tämän mukaisesti.

Talvirenkaan kulutuspinnan on lain mukaan oltava urasyvyydeltään vähintään 3 mm. Liikenneturva suosittelee, että talvirenkaan urasyvyys olisi vähintään 6 mm.

Lisätietoja
turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, puh. 020 7282 315