Liikennevinkki
Autoilu

Jokaisen alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvaistuinta. Turvaistuimiin, niiden valintaan ja asentamiseen omaan autoon kohdistuu usein paljon kysymyksiä. Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen muistuttaa, että turvallisuus tulisi aina olla lähtökohtana, kun pohditaan lasten kuljettamiseen liittyviä vaihtoehtoja.

Esimerkiksi suositus taaperoiden kuljettamisesta selkä menosuuntaan perustuu siihen, että selkä ajosuuntaan olevat istuimet antavat lapsen päälle ja kaulalle parhaimman tuen törmäyksissä. Pienten lasten vielä kehittyvä keho ei kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin varttuneempana.

”Törmäysvoimat ovat usein suurempia auton etuosaan kohdistuvissa törmäyksissä kuin esimerkiksi peräänajoissa, joten lapsi tarvitsee suurimman suojan nokkakolarien varalta. Lapsen kannattaa matkustaa selkä menosuuntaan niin kauan kuin hän sopii istuimeen, eli ainakin kolmivuotiaaksi asti. Se on turvallisinta. Lapselle ei ole haitaksi, vaikka jalat ovat koukussa. Siitä syystä istuinta ei pidä kääntää liian aikaisin”, Loikkanen selventää.

Takapenkki on lapselle parhain paikka

Liikenneturva suosittelee, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin. Etupenkin turvatyynyt on pääsääntöisesti suunniteltu suojaamaan aikuisen mittaista matkustajaa. Jos etupenkillä istuu lapsi, turvatyyny voi osua eri kulmassa kuin sen on tarkoitettu, millä voi olla vahingollinen vaikutus esimerkiksi lapsen niskaan.

”Ohjekirjasta voi tarkistaa kyseisen automallin suosituksen lapsen kuljetukselle turvatyynypaikalla ja opastuksen turvatyynyn poiskytkentään. Kun lapsi matkustaa takapenkillä, minimoidaan myös se riski, että turvatyyny poiskytkennästä huolimatta laukeaa mahdollisessa kolaritilanteessa. Turvatyynyn toimintahäiriöt ovat aika harvinaisia, mutta kuitenkin mahdollisia”, Loikkanen toteaa.

Kiinnitä lapsi turvaistuimen vöihin kunnolla

Etenkin talvipakkasilla kuljettaessa lapsella voi olla paljon päällä. Mikäli mahdollista, lapsen olisi hyvä matkustaa istuimessa ilman suuria toppauksia.

”Vyöt pitää saada aikalailla napakasti lapsen ympärille. Tällöin kevyempi vaatetus on parempi”, Loikkanen selventää.

Jos turvaistuinta on vasta hankkimassa, kannattaa valintakriteerinä painottaa turvallisuutta. Kaikki Suomen markkinoilla myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä. Se ei vielä luokittele sitä, mikä istuin on turvallisin. E-hyväksyntä kertoo ainoastaan, että istuin täyttää vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueella on säädetty turvaistuimelle.

”Turvaistuinta valittaessa kannattaa tarkistaa, miten istuin on pärjännyt vapaaehtoisissa testeissä. Esimerkiksi ruotsalaisessa plus-testissä hyväksytyt istuimet ovat läpäisseet huomattavasti tiukemman seulan ja ovat suositeltava valinta”, Loikkanen vinkkaa.

Lisätietoja:

suunnittelija Laura Loikkanen, Liikenneturva, 020 7282 341
suunnittelija Lena von Knorring, Liikenneturva, 020 7282 347

Tagit: 
turvaistuin, selkä menosuuntaan