Liikennevinkki
Autoilu

Selkä ajosuuntaan olevat istuimet antavat lapsen päälle ja kaulalle parhaimman tuen törmäyksissä. Pienten lasten vielä kehittyvä keho ei kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin varttuneempana. Jo taajamanopeudessa sattuvassa onnettomuudessa lapsen päähän ja herkkään niskaan kohdistuu kohtuuton voima. Liikenneturva suositteleekin selkä menosuuntaan asennettavia turvaistuimia käytettäväksi vähintään kolmivuotiaaksi asti.

”Niin kauan kuin lapsi sopii istuimeen, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti, lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan. Se, että lapsen jalat ovat koukussa, ei ole lapselle haitaksi ja syy kääntää istuinta liian aikaisin”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Takapenkki on lapselle turvallisin

Selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta ei saa asentaa etuistuimelle, jos autossa on etuturvatyynyt. Lapsi matkustaa muutoinkin turvallisimmin takapenkillä. Elovaara vinkkaa, että lapsi kannattaa totuttaa takapenkkiläiseksi pienestä pitäen.

”Vaikka alkuun takapenkiltä voikin kuulua kitinää, lapsi tottuu kyllä matkustamiseen. Vanhempi voi ratin takaa vaikka jutella lapselle rauhoittavasti.”
Tärkeää on, että ajon aikana vanhempi keskittyy ajamiseen, ei lapseen.

”Ajaessa lapsen ei saa antaa varastaa kuljettajan huomiota tiestä. Jos lapsi tarvitsee jotain kesken ajon, on auto pysäytettävä turvalliseen paikkaan ensin”, Elovaara muistuttaa.

Vinkit turvaistuimen hankintaan:

  • Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan ainakin kolmivuotiaaksi.
  • Takapenkki on lapselle turvallisin paikka. Suositus on, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu etuturvatyynyin.
  • Sovita istuin autoon ja mahdollisuuksien mukaan myös lapselle ennen hankintaa. Käy myyjän kanssa läpi istuimen oikea kiinnitystapa.
  • Osta vain E-hyväksyttyjä – suosi Plus-testin läpäisseitä istuimia.
  • Jos hankit käytetyn istuimen, selvitä sen käyttöhistoria. Istuinten maksimikäyttöikä vaihtelee.
  • Jos istuimeen on kohdistunut rasitusta tai se on ollut kolarissa, vaihda se uuteen.
  • Varmista, että myös tyhjä turvaistuin on kunnolla kiinnitetty autoon ennen liikkeellelähtöä. Irrallaan oleva istuin aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi äkkijarrutuksissa. 

Lisätietoa:

Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282315

Lue lisää turvaistuimista: www.liikenneturva.fi/lapsiautossa

Painokelpoiset kuvat löydät Liikenneturvan Flickr-kuvapalvelusta.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Tagit: 
turvaistuin, selkä menosuuntaan, lapset