Liikennevinkki

Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita kehittyy yksilöllisesti. Esimerkiksi auton etäisyyden, nopeuden tai äänen suunnan hahmottaminen lisääntyy vasta kokemuksen ja iän karttuessa. Sitä mukaa kun lapsi alkaa liikkua eri kulkumuodoin, valmiudet itsenäiseen liikkumiseen liikenteessä kehittyvät.

”Lapselle erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat vaativia, koska siinä on niin paljon huomioitavaa. Jos tähän vielä lisätään tekstaamisen tai pelin pelaamisen tuoma ylimääräinen kuorma, niin havainnointi kärsii”, Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen toteaa.

Liikenneturva kannustaa vanhempia keskustelemaan yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä liikenteessä ja sopimaan yhteiset pelisäännöt. Kun lapsella on toimintaohjeet valmiina, niiden mukaan on helppo toimia.

”Aikuinen hoksaa lasta paremmin kännykän käyttöön liikenteessä liittyvät riskit. Pieni lapsi ei aina automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei vilkas risteystilanne ole sopiva hetki viestitellä kaverin kanssa”, Jääskeläinen perustelee.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Turvallinen liikkuminen opitaan harjoittelemalla itse ja seuraamalla, miten aikuiset toimivat. Lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa paljon vanhempien ja muiden läheisten aikuisten näyttämä esimerkki.

Valtakunnallista liikenneturvallisuusviikkoa vietetään 7.-13.9. teemalla tarkkaamattomuus liikenteessä. Lue lisää Opetushallituksen sivuilta.

Vinkit vanhemmalle:

  • Keskustele yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä liikenteessä.
  • Sopikaa, että tienylityksissä ja risteyksissä ei ole turvallista keskittyä tekstaamiseen, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön.
  • Jos puheluun on pakko vastata vilkkaassa liikenteessä, pysähdy puhelun ajaksi.
  • Muista, että esimerkin voima on valtaisa – lapsesi oppii matkimalla sinua. Näytä omalla käyttäytymisellä mallia lapsellesi.

Lisätietoa:

suunnittelija Petri Jääskeläinen, Liikenneturva, 020 7282 322

Tagit: 
liikenneturvallisuusviikko, tarkkaamattomuus