Liikennevinkki
Jalankulku
Pyöräily

”Pyöräilijän väistämisvelvollisuuksien hahmottamista kävelijään nähden voi helpottaa pyörän mieltäminen autoon verrattavana ajoneuvona. Ajoneuvon kuljettajana on pyöräilijän jalankulkijan kohdatessaan annettava tälle turvallinen tila liikkua”, kertaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna.

Pyöräily pysäkillä olevan linja-auton ja pysäkin välistä tai pysäkin takaa samanaikaisesti kun matkustajat poistuvat bussista tai nousevat sen kyytiin, voi aiheuttaa pyöräilijän ja joukkoliikennematkustajan välisen vaaratilanteen.

”Oikean tilannenopeuden valinta on tärkeää pyöräilijällekin. Jos pysäkkiä lähestyessä näkee linja-auton pysähtyvän, voi matkustajien bussista nousemista ennakoida ja hiljentää valmiiksi vauhtia”, Tavaststjerna opastaa.

Riippumatta siitä, laskeutuuko matkustaja bussista tai raitiovaunusta joko yhdistetylle tai rinnakkain kulkevalle pyörätie- ja jalkakäytäväyhdistelmälle tai pelkälle pyörätielle, on pyörien päällä kulkevan väistettävä matkustajaa.

”Vaaratilanteita pysäkkien kohdalla voidaan välttää hyvällä suunnittelulla ja rakentamisella. Pyörätien sijoittaminen kauemmaksi pysäkistä voi kuitenkin olla vaikeaa, jos tilaa on vähän”, Tavaststjerna pohtii.

Varovaisuutta myös kävelykadulla ajettaessa

”Kevyen liikenteen väylällä liikkuu monen sorttista kulkijaa: kävelijöitä, lenkkeilijöitä, koiran taluttajia, lastenrattaiden työntäjiä, mopoilijoita ja pyöräilijöitä. Sekaliikenteessä on hyvä muistaa huomaavaisuus muita tiellä liikkujia kohtaan. Kohtelias käytös ei ole haitaksi liikenteessäkään”, Tavaststjerna toteaa.

Sekä kävely- että pihakadulla saa pyöräillä, mutta ajoneuvon nopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää 20 km/h. Kävelykaduilla on pyöräilijän annettava kävelijälle esteetön kulku.

Lisätietoja
Yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna, Liikenneturva, 020 7282 339
Aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, 020 7282 386

Keskeiset säännöt ja liikennetilanteet niin pyörällä kuin jalan liikkuvalle löydät uudistetusta Jalan ja pyörällä -oppaasta.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.