Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Monille tuttu tilanne on se, että pyörätien poikki kävelee bussiin tai raitiovaunuun nousevia tai sieltä poistuvia matkustajia. Pyöräilijä joutuu usein hidastamaan matkantekoaan, sillä hänellä on väistämisvelvollisuus jalankulkijoihin nähden riippumatta siitä, onko hän ohittamassa vai kohtaamassa bussia. Liian kova nopeus voi synnyttää helposti vaaratilanteita.

”Ajoneuvon kuljettajana pyöräilijän on annettava linja-auton kyytiin nouseville tai sieltä poistuville esteetön kulku. Oikea tilannenopeus on tässäkin liikennetilanteessa avainasemassa. Jos pysäkkiä lähestyessä näkee bussin pysähtyvän, voi matkustajien liikehdintää ennakoida ja hiljentää vauhtia jo hyvissä ajoin”, opastaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Silti myös linja-auton matkustajien on syytä olla valppaana, jotta turhilta vahingoilta vältyttäisiin.

”On tärkeää, että bussista tai ratikasta poistuvat matkustajat havainnoivat huolellisesti molemmille sivuille aina ennen poistumistaan. Kaikille turvallinen tila liikkua syntyy ennakoimalla ja yhteispelillä”, Piippa sanoo.

Soitan kelloa, siis huomioin sinut

Kun pyöräilijöitä ja jalankulkijoita liikkuu paljon samoilla väylillä, on kommunikointi kävelijöiden ja muiden fillaristien kanssa tärkeää. Helppo keino ilmoittaa itsestään muille tienkäyttäjille ja ehkäistä vaaratilanteiden syntymistä on soittokellon rimpauttaminen.

”Kelloa voi myös hyödyntää linja-autosta poistuvien matkustajien kohdalla, vaikka pyöräilijällä toki väistämisvelvollisuus onkin. Kellonsoitto kuitenkin saa bussista jalkautuvat ihmiset katselemaan ympärilleen”, Piippa vinkkaa.

Liikenneturvan taannoisen kyselytutkimuksen mukaan* suomalaiset suhtautuvat soittokelloon myönteisesti, ja sen käytön toivotaan kasvavan. Peräti kolme neljästä vastaajasta oli sitä mieltä, että olisi hyvä, jos pyöräilijät kilauttaisivat kelloaan nykyistä useammin.

Vain harvaa soittokellon kilautus suututtaa. Noin yksi kymmenestä vastanneesta kertoo, että pyöräilijän kellon soitto saa suutahtamaan.

”Tulokset kertovat, että ihmiset ymmärtävät kellon tarkoituksen. Soittokellon kilahdusta ei pidäkään ottaa itseensä, vaan sen käyttäminen on muista tienkäyttäjistä välittämistä. Huomion sinut – huomioi sinä minut”, Piippa muistuttaa.

*Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy ja sen aineisto kerättiin toukokuussa 2015 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 1005 henkilöä, joista autoilijoita oli 794 eli 79 prosenttia.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva (puh. 020 7282 386)

Lisää pyöräilijöiden ja kävelijöiden yhteispelistä sekä paikoista yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä Liikenneturvan blogissa torstaina 31.8.

Tagit: 
pyöräily, joukkoliikenne, kävely