Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Syksyn edetessä päivät vain lyhenevät, joten suurin osa päivän työ- ja koulumatkoista ajoittuu hämärälle. Pimeässä tai hämärällä pyöräilijän tulee käyttää ajovaloja. Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Liikenneturvan tarkkailujen mukaan noin puolet pyöräilijöistä polkee pimeinä.

”Katuvalojen loisteessa pyöräilijä saattaa kokea, että näkee itse riittävän hyvin. Valotonta pyöräilijää ja heijastimetonta kävelijää voi kuitenkin olla vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä. Erityisen vastuullisessa asemassa ovat vanhemmat, joiden kuuluu tarkistaa, että lapsilla on pyörässä valot ja heijastimet kunnossa ja että niitä myös käytetään”, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Lena von Knorring.

Tarkista pyörän heijastimet ja valot

Pyöräilijän turvallisuus paranee muun muassa kypärää ja pyörän valoja käyttäessä. Eteenpäin näyttävä valo on vaalea tai vaaleankeltainen ja taaksepäin punainen. Myös pyöräilijän käyttämä otsalamppu kelpaa valaisimeksi.

Valojen lisäksi pyöräilijän on huolehdittava pyörän heijastimista. Pyörästä tulee löytyä etu- ja takaheijastin sekä sivu- ja poljinheijastimet. Alkusyksy on otollinen aika ratsata oma pyörä ja tarkistaa heijastimien ja valojen kunto.

”Valot ovat pyörän pakollinen varuste pimeän aikana. Nykyiset valot ovat hyviä ja tehokkaita, joten niistä on todellista hyötyä sekä polkijalle itselleen että muille", kertoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Lisätietoa:

suunnittelija Lena von Knorring, Liikenneturva, 020 7282 347
poliisitarkastaja Heikki Ihalainen, Poliisihallitus, 0295 481 756

*Liikenneturva tarkkaili polkupyörän valojen käyttöä syksyllä 2014. Yhteensä tehtiin 5441 havaintoa eri puolilla Suomea. 48 prosentilla pyöräilijöistä oli pimeällä valo palamassa joko pyörässä tai pyöräilijän otsalampussa.

Tagit: 
pyörän valot, Heijastin