Liikennevinkki
Moottorikelkkailu

Tänäkin talvena kelkan ohjaustankoon tarttuu moni ensikertalainen. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä muistuttaa innokkaita kelkan kokeilijoita, että moottorikelkka on erilainen ajettava kuin muut liikkumisvälineet.

”Kelkkaileminen on aloitettava rauhallisesti harjoittelemalla ensin perustaitoja kuten liikkeelle lähtemistä, ohjaamista ja jarruttamista. Oikea varustus, suunnistustaito, hyvät tavat ja luonnon ehdoilla liikkuminen ovat myös tärkeitä asioita.”

Moottorikelkkailuvahingot sattuvat useimmiten vapaa-ajalla. Kuolemaan johtaneista kelkkailuonnettomuuksista suurin osa tapahtuu jääalueella. Kelkkareiteillä tapahtuneista onnettomuuksista yleisin tyyppi on suistuminen reitiltä ja törmääminen esteeseen.

Lievemmissä onnettomuuksissa on havaittu kokemattomilla kuljettajilla hallintalaitteiden virheellistä käyttöä. Esimerkiksi mutkassa kaasuvipu painuu tahattomasti pohjaan, minkä seurauksena kelkan vauhti kiihtyy voimakkaasti, sen hallinta menetetään ja kelkka suistuu pois reitiltä.

”Moottorikelkka on moottoriajoneuvo ja siihen on suhtauduttava sellaisena. Rattijuopumussäännökset seurauksineen koskevat myös kelkkailua, eli jos otat, et aja”, Niska muistuttaa.

Varmistu reitin turvallisuudesta ennakkoon

Talvinen maasto voi ajoalustana näyttää vaarattomalta. Esimerkiksi jäällä olevia epätasaisuuksia, railoja ja muita esteitä on vaikea havaita yhtenäisestä lumipeitteestä. Oikean tilannenopeuden valinta on olennaista kelkkailussa.

Moottorikelkkaillessa liikutaan merkityillä reiteillä, mutta kartanluku- ja suunnistustaitoja kannattaa jokaisen taipaleelle suuntaavan kerrata. Jäälle ei kannata ajaa, jos ei ole varma sen kestävyydestä.

”Maasto-olosuhteissa liikuttaessa ei voi aina luottaa matkapuhelimen kuuluvuuteen. Pakkaset voivat myös syödä täyteenkin ladatun puhelimen akun nopeasti. Matkakumppaneille tai läheisille on hyvä ilmoittaa ennen lähtöä suunniteltu reitti, etapit ja arvioitu paluuaika”, Niska vinkkaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen kelkkailuun:

  • Valmistaudu varman päälle. Tutustu kelkkaasi, tarkista ajovarusteesi. Varaudu kelin ja sään muutoksiin. Muista, että kunnon kypärä tulee olla kuljettajan lisäksi myös matkustajalla.
  • Suunnittele reitti ennakkoon. Älä anna tuntemattoman maaston yllättää.
  • Sovita ajonopeus tilanteen mukaan.
  • Tartu kelkan ohjaustankoon vain selvänä.
  • Jätä keli- ja pelivaraa, aja maaston mukaan.
Tagit: 
kelkkailu