Liikennevinkki
Autoilu

”Minkä tahansa auton ja peräkärryn muodostaman yhdistelmän suurin sallittu nopeus myös moottoritiellä on 80 km/h”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Ajonopeuden lisäksi Elovaara painottaa kuinka tärkeää on tarkistaa kuljetusvälineen kunto ennen matkalle lähtöä: ”Peräkärrystä on tarkistettava sekä rengaspaineet että valot. Usein peräkärryjä kuljetetaan raskaasti kuormattuina, jolloin renkaiden ilmanpaineen merkitys turvallisuuden kannalta on erityisen suuri.”

Kuormaa huolella ja kiinnitä lasti

Peräkärryä kuormattaessa pyritään painopiste pitämään alhaalla ja keskellä; painavimmat  esineet sijoitetaan siis lähelle akselia. Kuormaa lastattaessa on muistettava myös säilyttää tolkku: kevyissä peräkärryissä kokonaispaino ei saa ylittää 750 kiloa. Kärryn ominaismassa vähennettynä tämä tarkoittaa, että lastin painomaksimi jää useimmissa tapauksissa 400 kg:n huitteille. Kevyempien vetoautojen kanssa jopa alle.

”Kun auton vetokoukkuun kiinnittää jotain, vaikuttaa se heti ajettavuuteen ja ohjaamiseen. Väärin kuormatun peräkärryn kanssa yhdistelmän hallittavuus vaikeutuu ja se voi käyttäytyä yllättävästi”, Elovaara kuvailee.

Peräkärryn lasti on sidottava kiinni, vaikka käytössä olisikin kuomullinen vaunu. Kiinnitysvälineiden tulee olla hyväkuntoisia ja riittävän kestäviä. Virttyneistä mustekaloista voi siis surutta luopua. Kiinnitysliinojen on kestettävä pituussuunnassa lastin painon verran ja sivusuunnassa puolet siitä.

Muista merkitä ylipitkä kuorma

Rakennuskauden käynnistyessä liikenteessä näkyy myös paljon lauta- yms. kuormia, joissa tavara on pidempi kuin kärry. Kuormaa tehdessä on huomioitava, ettei lasti saa ylittää kärryn etureunaa metriä pidemmältä matkalta. Käytännössä auton puskurin läheisyys sanelee usein ylityksen tätä lyhyemmäksi. Takalaidan puolella lastin maksimiylitys on kaksi metriä, mutta jo metrin ylityksen jälkeen on kuorma muistettava merkitä punaisella lipulla.

Lisätietoja

turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282 315

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.