Liikennevinkki
Jalankulku
Kävely ja pyöräily

Kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettuja yhteisiä väyliä on käytännössä kaksi erilaista. Pyörätie ja jalkakäytävä voivat olla rinnakkain, jolloin kävelijöille ja pyöräilijöille on varattu omat, liikennemerkin osoittamat tienpuoliskot. Useimmiten kaistat on vielä erotettu viivalla tai erilaisilla tiemateriaaleilla toisistaan.

Yhdistetyllä väylällä taas ei kaistoja ole erikseen, vaan kävelijät kulkevat oikeassa tai vasemmassa reunassa. Pyöräilijä polkee kulkusuuntaansa nähden tien oikeaa reunaa.

”Eritoten yhdistetyllä väylällä on tärkeää noudattaa varovaisuutta ja pysyä valppaana. Ennakoitava meno myös muiden kulkijoiden näkökulmasta lisää paitsi turvallisuutta myös liikkumisen mukavuutta”, muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Leena Piippa.

Pyöräilijät ja kävelijät kulkevat samassa tilassa myös kävely- ja pihakadulla. Kävely- ja pihakadulla on nopeus sovitettava jalankulun mukaiseksi ja kävelijöille on annettava esteetön kulku. Jalankulkijat eivät kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä.

Ota muut liikkujat huomioon

Jalankulkijoita on monenlaisia: joukkoon sopii lenkkeilijöitä, koiranulkoiluttajia, potkulautailevia lapsia, rollaattorin kanssa kulkevia, iäkkäämpiä ihmisiä, rullaluistelijoita ja skeittaajia. Nopeuserot hitaimmin etenevän ja nopeimmin kiitävän välillä voivat kasvaa suuriksikin.

”Liikenteen seuraaminen ja tilanteiden ennakointi korostuvat yhdistetyillä väylillä. Esimerkiksi hitaampaa ohitettaessa on oma nopeus sovitettava sellaiseksi, etteivät vaaratilanteet pääse yllättämään. Liikenteessä on aina hyvä olla huomaavainen muita liikkujia kohtaan”, Piippa toteaa.
Myös jalkaisin liikkuvalla herpaannuttaa kännykän käyttö huomion liikenteestä. Turvallisinta on pysähtyä viestin kirjoituksen tai puhelun ajaksi.

Jalankulkijan ja pyöräilijän omat tiet:

Pyörätie ja jalkakäytävä rinnakkain:

Kävelijälle ja pyöräilijälle ovat omat tienpuoliskot. Merkki osoittaa, kumpi puoli on kummallekin. Pyöräilijän paikka on omalla puoliskollaan tien oikeassa reunassa.

Yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä:

Kävelijä voi kulkea oikeassa tai vasemmassa reunassa. Pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa. Mopoilu on sallittua, jos se on erikseen lisäkilvellä osoitettu.

Kävely- ja pihakatu:

Kävely- ja pihakadulla pyöräilijöiden ja autoilijoiden on annettava kävelijöille esteetön kulku. Ajonopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi eikä se saa ylittää 20 km/h. Pihakadulla voivat kulkea pyörien lisäksi myös moottoroidut ajoneuvot.

Jalkakäytävä:

Jalkakäytävä on tarkoitettu vain kävelijöille. Jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat.

 

Lisätietoa:

aluepäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, 020 7282 386

Keskeisimmät kävelyyn ja pyöräilyyn liittyvät säännöt löydät Jalan ja pyörällä -oppaasta.

Miten kulkea turvallisesti alikulussa? Katso video.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Tagit: 
kävely, jalkakäytävä, arkipyöräily, ennakointi