Liikennevinkki
Autoilu

Lyhenevät päivät johtavat siihen, että moni liikkuu yhä enenevissä määrin pimeän aikaan. Oman näkyvyyden varmistamiseksi kannattaa niin autosta kuin kaksipyöräisestäkin varmistaa ajo-, pysäköinti-, suunta- ja jarruvalojen toimivuus. Valaisimet on syytä myös puhdistaa säännöllisesti.

”Kun näkyvyys on huono, esimerkiksi aamusumussa, on huomiovaloilla varustetun ajoneuvon kuljettajan myös muistettava vaihtaa päiväajovaloilta ajovaloille”, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Tuulilasin sisä- ja ulkopintojen puhtaus ehkäisee näkyvyysongelmia. Mitä puhtaampi tuulilasi on, sitä vähemmän se huurtuu ja sitä paremmin kuljettaja näkee. Myös lasin sisäpinta on pyyhkäistävä aika ajoin ja pyyhkimensulat tarkistettava ja vaihdettava rikkinäinen tai huonokuntoinen pyyhkin uuteen.

Auton esilämmityskausi on hyvä käynnistää, kun lämpötila tippuu pysyvämmin alle viiteen asteeseen. Kylmiä pakkasaamuja varten voi varautua vielä kaivamalla auton jääskraapan esille. Myös heijastin tai heijastinliivi kannattaa ottaa auton matkustamoon käden ulottuville. Jos autosta joutuu jostain syystä poistumaan pimeällä tieosuudella, auttaa heijastin muita autoilijoita erottamaan pimeässä kulkijan.


Vesikelillä hyväkuntoiset renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä. Kuva Liikenneturva / Nina Mönkkönen.

Älä anna syysliukkaiden viedä

Vuodenajalle tyypillinen märkyys ja pakkasaamut haastavat kuljettajaa.
”Syksyllä tien pintaa voivat sateiden ohella liukastaa tielle kulkeutunut savi ja puiden karistamat lehdet. Eritoten mopoilijoiden ja motoristien kannattaa ottaa tämä huomioon”, Vuoristo muistuttaa.

Jos kosteaa ja pilvistä iltaa tai yötä seuraa kuulaan kirpeä aamu, ilma jäähtyy nopeasti ja tien pinnalle voi hyvin pikaisesti muodostua ohut jääkalvo. Mustan jään riski on suuri eritoten tien notkelmissa.

”Kun keli on huono, tiellä pysyminen varmistetaan parhaiten sovittamalla nopeus olosuhteiden mukaiseksi”, Vuoristo kertaa.

Lisätietoa
Koulutusohjaaja Toni Vuoristo, 020 7282 349

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.