Liikennevinkki
Autoilu

Ennen ohitusta seuraa takana tulevaa liikennettä ja varmista riittävä näkyvyys. Kuvaa klikkaamalla näet graafin suurempana.

 

Jos erillistä ohituskaistaa ei ole, ohitustilanteessa oma ajoneuvo on useimmiten vastaan tulevien kaistalla. Liikenneturva kertaa ohitusaikeisille, että ajokaistaa saa vaihtaa tai ajoneuvoa siirtää sivusuunnassa vain, kun siitä ei aiheudu vaaraa muulle liikenteelle – ei vastaantulevalle tai samaan suuntaan kulkevalle.

”Ohittamisen aikana autot ehtivät edetä aikamoisen matkan. Ohittaessa on varmistettava, että näkyvyys on selvä riittävän pitkältä matkalta. Jos näkyvyys on rajallinen, tie mutkainen tai ohitettavan ajoneuvon edessä jonoa, on ohitusinto kuohittava”, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara painottaa.

Ohituksessa, kuten liikenteessä yleensäkin, on olennaista ottaa muut tienkäyttäjät huomioon huolehtimalla riittävästä turvavälistä. Kaistaa vaihdetaan ja omalle palataan riittävän turvavyöhykkeen kanssa. Hyvä muistisääntö on se, että omalle kaistalle palataan vasta, kun taustapeilistä näkyy ohitettava ajoneuvo kokonaisuudessaan.

Harkitse ohitustarve vielä kerran

Ohituksesta saatava ajallinen hyöty on usein varsin vähäinen, mutta ohitukset voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja hankaloittaa liikennevirran sujuvuutta. Ohitustarve tulee harkita ennen kuin tekee päätöksen lähteä ohittamaan.

”Jos kuljettaja ajautuu jatkuvasti tilanteisiin, jossa kokee, että edellä ajavan ohi pitäisi päästä, on syytä tarkistaa oma ajonopeus. Välillä voi lepuuttaa kaasujalkaa ja asettaa vaikka vakionopeudensäädin töihin, nauttia ajosta ja tasaisen nopeuden tuomasta polttoaineen säästöstä”, Elovaara toteaa.

Ohituksen seitsemän sääntöä:

  • Harkitse ohitustarve aina ennen jokaista ohituspäätöstä.
  • Ennen ohitusta seuraa takana tulevaa liikennettä ja varmista riittävä näkyvyys. Ohittaminen vaatii yllättävän paljon tilaa.
  • Aloita ohittaminen riittävän etäältä ohitettavasta.
  • Kerro ohitusaikeesta näyttämällä suuntamerkkiä. Käytä vilkkua myös omalle kaistalle palatessa.
  • Siirry ohituskaistalle maltilla. Loiva liike on hyvä myös omalle kaistalle palatessa.
  • Varmista turvaväli ohitettavaan ajoneuvoon. Palaa omalle kaistalle vasta, kun näet taustapeilistä ohitettavan ajoneuvon kokonaisuudessaan.
  • Ohittaminen ei anna erillislupaa ylinopeudelle.

Lisätietoa:

turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282 315

Tagit: 
ohitus, ohittaminen, turvaväli, suuntamerkki