Liikennevinkki
Autoilu

”Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin, mutta olojen vaatiessa myös myöhemminkin. Nastarenkaita saa siis käyttää vaikka juhannukseen saakka, jos lunta tulee”, toteaa Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara.

Keväinen auringonpaiste on kuivattanut tienpintaa eritoten valtaväylillä, mutta pienemmillä tai pohjoisemmilla teillä voi talvinen keli jatkua.
”Kesärenkaiden vaihdon ajankohtaan vaikuttaa se, missä autollaan liikkuu. Jos esimerkiksi ajelee pikkuteillä tai tiedossa on vaikka reissu pohjoiseen, ei nastojen poisvaihtamisessa kannata hoppuilla”, Elovaara sanoo.

Pakkaskeli tai lumi ja räntä vaikuttavat ajo-olosuhteisiin. Yön aikana jäätyneet sulamisvedet voivat myös yllättää autoilijan. Yöpakkasten pysyvää väistymistä voikin pitää ohjenuorana tiestön siirtymisestä kesäisempiin olosuhteisiin.

Tarkista renkaiden kunto ennen vaihtamista

On kyse sitten kesä- tai talvirenkaista, alle vaihdettavien renkaiden kunto on syytä aina tarkistaa.

”Autossa renkaat kuluvat eri tavalla. Ajokäyttäytyminen on parhainta, kun renkaat ovat samanpitoisia, joten renkaiden paikkaa on renkaanvaihdon yhteydessä vaihdeltava”, Elovaara muistuttaa.

Renkaiden kunnon lisäksi oikeat rengaspaineet lisäävät ajon turvallisuutta ja taloudellisuutta. Paineet on tarkistettava aina renkaidenvaihdon yhteydessä. Noin sadan kilometrin ajon jälkeen on muistettava myös pulttien jälkikiristys, millä estetään pulttien mahdollisesta löystymisestä johtuva renkaan irtoaminen. Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä, jos renkaiden vaihto ei luonnistu omin avuin.

Kuntotarkastuksen lisäksi on ennen kesävarastointia alta vaihdetut talvirenkaat hyvä putsata. Kesäsäilytyspaikaksi soveltuu varastotila, jonne aurinko ei pääse paistamaan.

Lisätietoja:

Koulutusohjaaja Esa Aho, Liikenneturva, 020 7282 387
Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282 315

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.