Liikennevinkki
Pyöräily

Nastarenkaat antavat jäisellä tai lumisella pinnalla tarvittavaa lisäpitoa pyöräilyyn. Tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen.

”Esimerkiksi äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun. Myös risteykset ja autoteiden ylityskohdat voivat olla yllättävän liukkaita. Nastat tuovat tarpeellista lisäpitoa”, suunnittelija Lena von Knorring kertoo. Rauhallisen ajotavan lisäksi myös mahdollisten kantamusten sijoittaminen tasaisesti pyörän molemmille puolille tasoittaa pyörän kulkua.

Vuodenaikaan sopivan rengastuksen ohella talvipyörässä on toimivat valot ja heijastimet, jotka varmistavat pyöräilijän näkymisen myös muille tienkäyttäjille. Etuvalon kuuluu olla valkoinen tai vaalea ja takaheijastimen punainen. Taakse voi asentaa myös punaista valoa näyttävän lampun. Pyörästä on löydyttävä myös etu-, taka-, sivu- ja poljinheijastimet.

”Pyörän varustuksen ohella talvipyöräilyssä korostuu ennakoiva ajotyyli ja tilannenopeuden valinta. Pimeällä näkyvyys ei ole sama kuin valoisan aikaan ajettaessa ja se on otettava huomioon myös nopeudessa”, von Knorring kertaa.

”Talvipyöräilystä on joskus myös paikallaan pitää välipäiviä. Paukkupakkasella, lumimyräkässä tai pääkalloliukkailla voi olla turvallisempaa valita joku toinen kulkumuoto”, von Knorring pohtii.

Varusteet kohdalleen myös kuljettajalle

Kylmä ajokeli vaatii suojautumista. Tuulenpitävä ja vettähylkivä ajoasu sekä kunnolliset ajohanskat pitävät kohmeen loitolla ja ihoa vasten kannattaa laittaa lämmin kerrasto. Kasvojen suojaksi voi nostaa kaulurin. Kypärä kuuluu myös talvipyöräilijän must-varusteisiin ja sen alle voi laittaa lämmikkeeksi korvat peittävän pipon tai kypärähupun.

”Varusteita valitessa kannattaa myös kiinnittää huomiota väritykseen. Värikäs erottuu paremmin kuin tumma vaatetus. Näkyvyyttä parantaa myös ajoasuun kiinnitetyt heijastimet tai heijastinliivi”, von Knorring opastaa.

Lisätietoa

Suunnittelija Lena von Knorring, 020 7282 347

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Seuraa meitä Twitterissä