Liikennevinkki
Mopoilu
Mopoautoilu

Mieti ajoreitti ennakkoon

Talvisohjo tai talvisen tien huono kunto ei tuo mopoilijalle erioikeuksia ajopaikkojen suhteen. Mopoilijan paikka on pientareella, ajoradan oikeassa reunassa tai kevyen liikenteen väylällä, jos se on erikseen sallittu ja merkillä osoitettu. Teiden reunoille kasautuva lumi voi johtaa mopoilijan siirtymiseen keskemmälle ja se taas voi vaikeuttaa muun liikenteen toimintaa ja johtaa vaaratilanteisiin ohittamaan pyrkivien kanssa.

”Sopivien väylien valinta korostuu, kun pyritään ajamaan turvallisesti mopolla tai mopoautolla. Reitin valinnassa on hyvä ottaa huomioon väylien nopeusrajoitukset, liikennemäärät ja olosuhteet”, kertoo Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

Myös ajolinjan valinta voi talviolosuhteissa tuottaa vaikeuksia. Lammi kehottaakin mopoilijoita ja mopoautoilijoita suuntaamaan katseen kauas ja ottaa johdonmukainen ja mahdollisimman suora ajolinja niin oikealta kuin olosuhteet sallivat.

”Mopoautolla sekä mopolla muun liikenteen seassa liikuttaessa takaa tulevan liikenteen toiminnan seuraaminen ja ennakoiminen korostuu. Jononmuodostus ja mahdolliset riskiohitukset tulevat sieltä,” Lammi muistuttaa.

Talvirengasta myös moposi

Talviaikaan mopossa edellytetään karkeakuvioisia talvikäyttöön sopivia renkaita. Huonojen renkaiden pito murtuu helpommin, mikä voi johtaa kaatumiseen. Oikean rengasvalinnan lisäksi tilannenopeuden valinta on erityisen tärkeää. Liian nopeasti ajamalla joutuu helposti tilanteisiin, joissa tienpinnan liukkaus voi yllättää.

Mopoautossa on sama talvirengasmääräys kuin mopossa. Vaikka onkin nelipyöräinen, mopoauton ohjattavuus talven liukkailla on vaikeampaa tavalliseen henkilöautoon verrattuna. ”Mopoauto on kevyempi, joten tienpinnan epätasaisuudet vaikuttavat siihen enemmän. Toisaalta kuljettaja voi myös hyödyntää kevyen rakenteen välittämää informaatiota tiestä ja esimerkiksi nopeuden hidastamisen tarpeesta,” Lammi vinkkaa.

Mopoautoilijoiden on talvella hyvä pitää mielessä myös ajoneuvonsa kapeampi raideväli verrattuna tavallisiin henkilöautoihin. Mopoauto ei välttämättä sovi kulkemaan samoissa urissa kuin muu liikenne.

Lisätietoja:
Koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva, 020 7282 349
Tiedottaja Pasi Anteroinen, Liikenneturva, 020 7282 348