Liikennevinkki
Autoilu

Likainen lasi sitoo kosteutta ja saa ikkunan herkemmin huurtumaan. ”Auton ikkunoiden sisäpinnat kannattaa pyyhkäistä aika ajoin jo ihan varmuuden vuoksi”, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara kehottaa. Mitä puhtaampi tuulilasi on, sitä vähemmän se huurtuu ja sitä paremmin autoilija näkee. Tuulilasinpesunesteen pakkaskestävyydestä ja pyyhkijänsulkien kunnosta on myös muistettava huolehtia.

Auton esilämmitys ennen matkalle lähtöä ei ole pelkkä mukavuustekijä. Auton sisätilojen lämmitys sulattaa jäät ikkunoista, joten skraappaamisesta selviää vähemmällä. Sisätilojen lämmin ilma ehkäisee myös ikkunoiden huurtumista matkan alettua.

Älä anna vastaantulijan häikäistä

Sekä huurteinen että likainen tuulilasi hajottaa vastavaloa ja haittaa näkemistä. Pimeän tien vastaantuleva liikenne ja pidentyvän päivän viistosti paistava aurinko aiheuttavat usein häikäisyä. Vastavalon haitta kuljettajalle korostuu entisestään, jos ikkunat ovat likaiset.

Kohtaamistilanteissa vastaantulevan auton valot saattavat aiheuttaa jopa niin voimakasta häikäisyä, että näkökyvyn palautumiseen kuluu aikaa. Pimeillä tieosuuksilla onkin hyvä katsoa valokentän äärirajoille eli mahdollisimman kauas tien oikeaan reunaan. Aurinkoisten päivien talviajeluille puolestaan voi varata mukaan myös aurinkolasit.

Vastaantulevan autoilijan häikäisemistä ehkäisee oikeaoppinen valojen käyttö. Kohtaamistilanteessa lähivaloille kannattaa vaihtaa vasta silloin, kun vastaantulevan ja oman ajoneuvon valot kohtaavat. Kaukovalot kytketään takaisin hiukan ennen kohtaamista tai viimeistään kohtaamistilanteessa. Tällöin vältytään toisten kuljettajien häikäisemiseltä, mutta pidetään tie mahdollisimman valaistuna.

Lisätietoa:
Turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282315

Liikenneturva on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää tieliikenteen liikenneturvallisuutta toimimalla ihmisten turvallisen liikkumisen hyväksi. Se on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toimintamme ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.