Liikennevinkki
Autoilu

Pikkujoulukausi on alkamassa. Monilla on tiedossa juhlia, ja useimmiten niiden jälkeen on tarve päästä kotiin nukkumaan. Jos suunnittelee nauttivansa glöginsä terästettynä, kannattaa oma auto jättää suosiolla kotiin.

”Juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen kannattaa miettiä jo etukäteen. Selkeintä on jättää oma auto talliin ja napata alle taksi tai liikkua julkisilla, jotta kulku juhlista kotiin sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Myös ennakkoon sovittu, selvä kuski toimii hyvin”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Omaa ajokuntoa on syytä puntaroida myös juhlia seuraavana päivänä. Liian varhain ei pidä lähteä liikenteeseen.

”Varsin tyypillinen tilanne on se, että taksilla kotiin mennyt juhlija lähteekin ajamaan heti aamusta. Sitten ihmetellään, että miten se 0,6 promillea voi vieläkin olla veressä. Promillet eivät katoa muutaman tunnin unilla mihinkään”, huomauttaa Heiskanen.

Alkoholi on edelleen iso riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorten kuljettajien kohdalla. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on noin 40 prosenttia.

”Asiaa voi miettiä myös ihan arkisesti oman lompakon kautta. Vaikkapa 15 kilometrin taksimatka pikkujouluista kotiin maksaa reilut kolmekymppiä, kun taas rattijuopumuksen kustannukset nousevat tietenkin aivan eri sfääreihin. Esimerkiksi vakuutuskorvausten menetys, ajo-oikeuden menetys, vankeustuomio, tuomioistuimen käsittelykulut sekä päiväsakot ovat asioita, joita kukaan ei varmasti halua omalle kontolleen”, Heiskanen luettelee.

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Ota vastuuta ja katso kaverin perään

Liikenneturvan rattijuopumuksen vastainen #rohkee-kampanja on käynnissä marraskuussa. Se kannustaa olemaan rohkea ja estämään, jos joku on lähdössä rattiin päihtyneenä.

”Pikkujouluissakin on syytä muistaa, että rattijuopumuksien ehkäiseminen on osaltaan meidän kaikkien vastuulla. Jos joku juhlijoista on lähdössä ajamaan, vaikka kunto ei sitä sallisi, on asiaan puututtava rohkeasti ja otettava tarvittaessa avaimet häneltä pois”, kannustaa Heiskanen.

”Kaverikin varmasti kiittää tästä viimeistään seuraavana päivänä. Jos puuttuminen tuntuu vaikealta, mieti asia toisinpäin. Varmasti itsekin haluaisit, että joku estäisi, jos olisit lähdössä rattiin humalassa”, Heiskanen toteaa.

Suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovatkin tiukat. Lähes jokainen meistä pitää tärkeänä, että läheinen ei koskaan mene vähääkään päihtyneen kuljettajan kyytiin.

Kolme vinkkiä selvään pikkujoululiikenteeseen:

1. Mieti ennakkoon kulku juhlapaikalle ja sieltä pois.

2. Jätä oma auto talliin ja turvaudu taksiin tai julkisiin.

3. Mene vain selvän kuljettajan kyytiin. Ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena.

Tagit: 
rattijuopumus, ajokunto, #rohkee