Liikennevinkki
Jalankulku

Eniten liukastumis­vammoja sattuu työikäisille. Vakavimmat seuraukset kaatumisista tulevat kuitenkin iäkkäille. Siksi liukastumistapaturmia ehkäisevä Pysy pystyssä –kampanja haluaa tavoittaa erityisesti ikäihmiset.

Kokeile liukuesteitä

Jalkineiden valinta on hyvä keino välttää liukastelu. Kengät tulisi valita kelin mukaan. Talvioloihin soveltuu parhaiten kenkä, jonka pohja on valmis­tettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista eikä se kovetu kovalla pakkasellakaan. Kengän pohja on voimakkaasti kuvioitu ja pohjakuvio on sivuilta avoin. Viistetty kanta jatkaa pohjakuviota taaksepäin, jolloin se lisää askeleen rullaavuutta ja pohjan pitävyyttä. Jos uusien talvikenkien korkolappu on muovinen, se kannattaa vaihdattaa suutarilla pitävämpään kumiseen. Liukuesteet ja nastakengät tuovat lisäturvaa. 

Liukuesteitä hankkiessa on syytä ottaa mukaan ne kengät, joiden kanssa liukuesteitä aikoo käyttää. Näin voi  testata, miten helposti ne saa laitettua kenkien päällä ja otettua pois. Helposti asennettavat liukuesteet eivät jää eteisen kaappiin käyttämisen hankaluuden takia.

On hyvä muistaa, että kovilla alustoilla kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä. Lisäksi liukuesteiden pitää olla tyyppitarkastettuja ja sertifioituja tuotteita, jolloin niistä löytyy CE-merkintä.

Säännöllinen liikkuminen ja jalankulkusää auttavat

Hyvä tasapainon hallinta ja erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihasvoima ehkäisevät kaatumistapaturmia.  Päivittäisen liikkumisen lisäksi hyviä liikuntalajeja tasapainon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi ovat myös esimerkiksi tanssi ja taiji.

Talvikelien muutoksiin on helppo varautua, kun saa tiedon liukkaista keleistä ajoissa. Ilmatieteen laitos ennustaa jalankulkusäätä koko maahan maakunnittain. Jalankulkusään tekoon käytetään tietoja menneestä säästä, senhetkisestä säästä ja tulevasta sään kehitty­misestä. Jalankulkijalle liukkaat kelit ovat usein eri aikaan kuin autoilijoille. Jään päälle satanut lumi tai vesi sekä nopea lämpötilan vaihtelu nollan tienoilla aiheuttavat liukkaimmat kelit jalankulkijoille. Runsas lumipeite voi myös tamppaantua vaarallisen liukkaaksi. Talvi­aikaan liukasta on paikoitellen lähes päivittäin, mutta erittäin liukasta on tyypillisesti 5-15 päivää/talvikausi/maakunta.

Lue lisää Pysy pystyssä kampanjasta.

Lisätietoja

tiedottaja Kaisa Hara p. 020 7282 317