Liikennevinkki
Autoilu
Moottoripyöräily
Mopoilu

”Liikennekulttuuri on erilainen eri maissa. Vaikka kotimaan kaduilla mieltää itsensä varmaksi ja hyväksi kuljettajaksi, voivat tavat ja käytännöt yllättää vieraan maan liikenteessä”, muistuttaa Liikenneturvan Mikkelin toimipisteen yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Perehtymisen kohdemaan liikenneolosuhteisiin voi aloittaa lukemalla ulkoministeriön maakohtaisen matkustustiedotteen, joka kertoo olennaisimmat turvallisuuserot myös liikenteen osalta. Liikenteen pelisääntöjen selvittämisen lisäksi myös kulkuneuvon valintaa kannattaa miettiä.

”Se, että ajaa päivittäin autolla Vantaalla, ei ole sama asia kuin ajaa skootterilla Vietnamissa”, Karvonen kiteyttää. ”Jos kaksipyöräisistä ei ole lainkaan kokemusta, on ajoneuvon hallinnan opetteluun otettava oma aikansa tai muuten voi tulla yllätyksiä tien päällä.”

Turvavarusteista ei kannata tinkiä lomallakaan

Eri maissa on erilaiset turvallisuuskäytännöt liikenteessä. Kaikissa vuokraamoissa ei välttämättä ole tarjolla esimerkiksi moottoripyöräilyyn sopivaa kypärää.

”Vaikka kuinka olisikin lomatunnelmissa ja maa sallii vaikkapa prätkäilyn kypärättä, ei turvallisuudesta kannata tinkiä. Vahinkoja voi sattua lomallakin ja seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Siksi on syytä käyttää turvalaitteita aivan samoin kuten kotimaankin liikenteessä,” Karvonen summailee.

Vieraassa maastossa ajaessa on myös reitin suunnitteluun hyvä varata hetki aikaa. Jos kulkuneuvo jättää jostain syystä tielle, tietää ainakin suurin piirtein, missä on ja mistä apua löytyy.

”Lomalla kun ollaan, voi monelle maistua erilaiset ruoka- ja virkistysjuomat kuin arkena. Ajajan on hyvä tiedostaa vastuunsa kuljettajana myös juomapolitiikassa”, Karvonen kertaa.

Lisätietoa:

Yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva, 020 7282 395
Yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva, 020 7282 362

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 56 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Seuraa meitä Twitterissä