Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Jos ottaa käyttöönsä esimerkiksi tasapainoskootterin eli hoverboardin tai Segway-tyyppisen henkilökuljettimen, on erittäin tärkeää tiedostaa, mitkä liikennesäännöt ja rajoitukset sitä koskevat. Laitteen käyttöön on myös perehdyttävä huolella.

”Laitteen tyypistä riippumatta sen käyttöä täytyy harjoitella ennen siirtymistä liikenteeseen. Esimerkiksi alamäissä nopeus voi helposti karata kokemattoman käyttäjän käsistä. Jos vaikkapa sähköpotkulaudasta ei ole kokemusta, vie sen käytön opettelu oman aikansa”, toteaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Uudenlaiset sähköiset liikkumisvälineet voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan:

”On hyvä huomata, että autoilijan on siis annettava esimerkiksi tasapainoskootterilla kulkevalle esteetön kulku suojatiellä. Toisaalta myös kevyiden sähköajoneuvojen luokkaan kuuluvia itsestään tasapainottuvia laitteita, kuten Segwayta, saa ajaa jalkakäytävällä kävelynopeudella”, Rossi kertaa.

Suomalaiset näkevät laitteissa potentiaalia, mutta myös vaaroja

Liikenneturva kysyi suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia uusista sähköisistä liikkumisvälineistä kesällä 2016.* Harva suomalainen on kokeillut laitteita itse, mutta yli kolmasosa vastaajista kertoi, että haluaisi itse liikkua sähköisillä liikkumisvälineillä.

”Kyselyn tuloksista näkyy, että mielenkiintoa laitteisiin on, mutta harva on lähtenyt itse ostamaan tällaisia menopelejä. Mitään buumia ei ole syntynyt – ihmiset eivät ole kiinnostuneet näiden laitteiden hankinnasta siihen malliin kuin ehkä etukäteen povattiin”, pohtii Rossi.

Kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoi kokevansa, että sähköiset liikkumisvälineet ovat vaarallisia liikenteessä. Vajaa kolmasosa oli taas sitä mieltä, ettei vaaraa ollut. Kun jalankulkuväylille tulee uusia moottorin vauhdittamia kulkijoita, nopeuserot väylillä voivat kasvaa.

”Laitteet voivat yhä tuntua melko vierailta arkisessa ympäristössä. Sähkö liikuttaa kulkupelejä suhteellisen äänettömästi ja niiden nopeus voi tuntua yllättävältä verrattuna muihin jalan kulkeviin. Tällöin tilannenopeuden merkitys ja muiden kulkijoiden huomioon ottaminen on erityisen tärkeää”, Rossi sanoo.

Muista ainakin nämä sähköisistä liikkumisvälineistä:

  • Tiedä, millä liikut – selvitä laitettasi koskevat säännöt, rajoitukset ja oikeudet.
  • Harjoittele laitteen käyttöä ja perehdy siihen huolella ennen siirtymistä liikenteeseen.
  • Muista oikea tilannenopeus ja huomioi muut kulkijat liikkuessasi.

Katso, kuinka Segway-tyyppisellä henkilökuljettimella toimitaan liikenteessä:

 

 

*Liikenneturvan kyselyyn oli mahdollista vastata internetissä kesä- elokuussa 2016. Yhteensä kyselyyn vastanneita oli noin 900.

Tagit: 
sähköajoneuvot, kävely, pyöräily