Liikennevinkki
Kävely ja pyöräily

Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta suosittelee perheen pienimmälle asianmukaista pyörän lastenistuinta. Istuimen suojat estävät lapsen jalkoja joutumasta pyörän pinnojen puserruksiin ja turvavyö pitää lapsen tukevasti penkissä.

Jos lapsia on useampi, on pyörään helppo kiinnittää peräkärry tai satsata erilliseen laatikkopyörään.

”On kuitenkin huomattava, että pyörän perävaunua ja laatikkopyörää koskevat samat säännöt kuin lasten kuljetusta pyörällä ylipäätään. Eli 15 vuotta täyttänyt henkilö saa kyyditä pyörällä tai pyörän perävaunulla yhtä enintään kymmenvuotiasta lasta ja 18 vuotta täyttänyt saa kyyditä kahta enintään kuusivuotiasta lasta. Useampi kuin kaksipyöräisellä polkupyörällä tai kevyellä sähköajoneuvolla saa kuljettaa kuitenkin niin monta henkilöä kuin mille se on rakennettu”, Kinisjärvi muistuttaa. Kahta lasta kuljetettaessa tulee polkupyörässä olla kaksi erillistä ja tehokasta jarrulaitetta.

Polkupyörään, tai kevyeen sähköajoneuvoon, saa kytkeä perävaunun, jonka leveys on enintään 1,25 metriä ja kytkentämassa enintään 50 kg. Kytkentämassa voi olla tätä suurempi, jos vetoajoneuvo soveltuu painavamman perävaunun vetämiseen. Perävaunun hallittavuus tällä suuremmalla massalla pitää olla varmistettu esimerkiksi perävaunun jarrulaittein.

Perävaunussa tulee olla etu-, sivu- ja takaheijastimet. Etuheijastimet tulee olla valkoiset (kirkkaat), takaheijastimet punaiset ja sivuheijastimet ruskeankeltaiset.

Kypärä myös pyörän matkustajalle

Ostoksille mentäessä on hyvä käyttää hetki omiin tarkoituksiin sopivan peräkärryn hankintaan.

”Monesti kannattaa vertailla vastaavia tuotteita keskenään – välttämättä kallein ei ole paras ja edullisin kätevin käyttää. Polkupyörän perävaunussa on oltava sopiva istuin lasta varten, tarkoituksenmukainen rakenne ja pätevät suojavarusteet, jotka estävät lasta osumasta liikkuviin osiin tai putoamasta kyydistä. Lapsille on myös löydyttävä turvavyö,” Kinisjärvi painottaa.

Perävaunun kuljettamista liikenteessä on hyvä testata ensin ilman lasta, jos aiempaa kokemusta yhdistelmän polkemisesta ei ole.

Liikenneturva suosittelee, että niin pyörää kuin perävaunussa oleva lapsikin käyttäisivät pyöräilykypärää, joka on suunniteltu nimenomaan pyöräilyyn.

Tagit: 
pyörän peräkärry