Liikennevinkki
Autoilu
Moottoripyöräily
Mopoautoilu
Mopoilu

”Auto ei pysähdy heti, kun jarrua polkaistaan. Kun nopeus kasvaa, jää havaintojen ja päätösten tekoon vähemmän aikaa”, kertaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Marko Nieminen.

Etenkin vilkkaassa liikenteessä muuta liikennettä kovempi vauhti lisää ohitustarvetta ja sen myötä myös ohituksen aiheuttaman ajovirheen mahdollisuutta. Nopeus myös pahentaa seurauksia mahdollisessa onnettomuudessa. Riippumatta siitä, kuka onnettomuuteen on syypää.

Nopeuden nostaminen kasvattaa vastaavasti myös pysähtymismatkaa. Liian lyhyt välimatka edellä ajavaan voi johtaa peräänajoon ja jonossa pahimmillaan ketjukolariin.

”Aina on varauduttava siihen, että oman ajoneuvon saa pysäytettyä äkillisessä tilanteessa, muulla tavoin kuin törmäämällä edellä ajavaan”, Nieminen opastaa. Jos takana tuleva roikkuu puskurissa kiinni, on edellä kulkevaan pidettävä kunnon väli, jotta yllättävässä tilanteessa jää aikaa ja tilaa toimia.

Arvioitko pysähtymismatkan pituuden oikein?

”Koko liikenteen sujuvuus riippuu paljolti siitä, millaisia välimatkoja jonossa ajavat pitävät. Mitä lähempänä toisiaan ajetaan, sitä enemmän liikenne tökkii. Riittävin ajoneuvovälein liikkuva jono etenee jouheasti ilman haitariliikettä ja ajaminenkin on mukavampaa”, Nieminen muistuttaa.

Turvavälin riittävä pituus perustuu ensisijaisesti ajettuun nopeuteen. Hyvä nyrkkisääntö on, että peräkkäin ajavien ajoneuvojen välissä tulisi hyvilläkin keliolosuhteilla olla sama metrimäärä kuin mittarissa lukema: 80 kilometrin tuntivauhdilla siis 80 metriä ja satasen vauhdissa sata metriä.

Riittävän välimatkan voi arvioida myös laskemalla. Kun edellä ajava ohittaa jonkin kiintopisteen, esimerkiksi liikenneopasteen, aloitetaan laskeminen. Taajama-alueella tarvitset kaksi, maantiellä ainakin neljä sekuntia aikaa siihen, että saavutat saman kiintopisteen.

Kehnompi keli vaikuttaa myös pysähtymismatkaan. Esimerkiksi rankkasateella on syytä jättää edellä ajavaan tavallistakin reilumpi hajurako.

Lisätietoja

Koulutusohjaaja Marko Nieminen, Liikenneturva, 020 7282 373

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.