Liikennevinkki
Autoilu

Pimeällä tai hämärässä ajettaessa tielle tarvitaan mahdollisimman paljon valoa. Kaukovaloilla kannattaa ajaa aina, kun se on muita häikäisemättä mahdollista, eikä tieosuus ole muutoin riittävästi valaistu. Oikea-aikaista havainnointia tuetaan suuntaamalla katse niin kauas kuin ajovalot näyttävät.

”Huonon näkyvyyden vallitessa tehokkainkaan valojen käyttö ei kuitenkaan takaa päivänäkyvyyttä. Nopeutta vähentämällä saadaan aikaan tarpeellista pelivaraa yllättävien tilanteiden varalle”,  Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen painottaa.

Kohtaamistilanteissa Heiskanen neuvoo vaihtamaan pitkät lyhyihin silloin, kun vastaantulevan ajovalot häikäisevät.

”Kohteliaina suomalaiset usein vaihtavat pitkät pois aivan liian aikaisin, jolloin tieosuus voi jäädä mustaksi useamman sekunnin ajaksi. Tärkeää on huolehtia siitä, ettei kohtaavien ajoneuvojen väliin jää pimeää kävelijän tai hirven mentävää katvetta.”

Kohtaamistilanteessa katse suunnataan tien oikeaan reunaan. Se ehkäisee vastaantulevan ajovaloista aiheutuvaa häikäisyä. Jos kaverilta on jäänyt pitkät päälle, ei kannata hermostua ja väläytellä valoja, vaan pyrkiä keskittymään omaan ajoon.

Tunne ajovalosi

Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että omassa ajoneuvossa on valot asianmukaisessa kunnossa ja käytössä. Merkki- ja mallikohtainen vaihtelu voi olla suurtakin, joten uutta autoa tai vuokra- tai lainapeliä käyttöön otettaessa on olennaista tutustua muiden auton ominaisuuksien ohella myös valotoimintoihin. Tarvittavan opastuksen voi pyytää myyjältä ja kerrata auton omasta ohjekirjasta.

”Esimerkiksi uudemmissa autoissa olevilla päiväajovaloilla ajettaessa ei jokaisessa automallissa pala takavalot automaattisesti. Päiväajovalotoiminto voi kytkeytyä päälle kun valoa on riittävästi, mutta näkyvyys on muutoin heikko esimerkiksi aamu-usvan tai sateen takia. Silloin on kuljettajan tehtävänä korjata tekniikan virhearviointi”, Heiskanen korostaa.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva, 020 7282 362

Tagit: 
ajovalot, pimeäajo