Liikennevinkki
Autoilu
Pyöräily

 

Huomioi muut tienkäyttäjät liikenteessä. Kuvitus Kaisa Tanskanen / Liikenneturva.

Henkilöautoa huomattavasti pienempi polkupyörä häviää herkästi auton palkin taakse, joten havaintojen teossa on oltava huolellinen. Kevään viistosti paistava aurinko häikäisee helposti ja tuo vielä omat haasteensa näkemiseen. Liikenneturvan yhteyspäällikkö Varpu Tavaststjerna muistuttaa, että havaintojen teko on yhtä tärkeää jokapäiväisillä ajoreiteillä kuin vieraammillakin teillä.

”Risteysonnettomuudet näkyvät tilastoissa. Autoilijan on tehtävä havaintoja myös pyörätien suuntaan ja kuollut kulma on tarkistettava huolella. Kolmion takaa tulevan on huomioitava ja väistettävä kaikkia kulkijoita”, Tavaststjerna listaa.

Väistämissäännöt ovat hyvin selkeät kääntyvän ajoneuvon väistämisvelvoitteesta. Kääntyvän ajoneuvon kuljettajan on väistettävä risteävän tien kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Vaaratilanteita syntyy, jos autoilija ei ole valppaana. Matalilla taajamanopeuksillakin pyöräilijän ja auton yhteentörmäyksessä ilman peltien suojaa liikkuvalle pyöräilijälle sattuu aina pahemmin. Jokaisen kuljettajan kannattaa ottaa toimintamalliksi, että katso vielä kerran ja kunnolla”, Tavaststjerna muistuttaa.

Ennakoiva ajotapa auttaa havainnointiin

Ennakoiva ajotapa ja huolellinen havainnointi tekevät liikenteestä turvallisempaa riippumatta siitä, onko liikenteessä pyörällä vai autolla. Pyöräilijät helpottavat risteystilanteiden havainnointia hidastamalla vauhtia ennen risteyksiä. Maltillisempi vauhti auttaa sekä kääntyvien ajoneuvojen kuljettajia että jalankulkijoita huomaamaan lähestyvän pyöräilijän ajoissa.

”Myös ajolinjojen valinta tekee pyöräilijän kulusta turvallisempaa. Esimerkiksi kadun varteen parkkeeratut autot kannattaa ohittaa riittävän etäältä aukeavan oven varalta. Hyvä vinkki ajolinjan valintaan on polkea siinä, missä auton oikeanpuoleisen pyörän ajoura kulkisi”, Tavaststjerna ohjeistaa. ”Toki autoilijan on myös muistettava, että ennen oven avausta on käännettävä pää ja tarkistettava, ettei ovea läväytä lähestyvän pyöräilijän eteen.”

Tagit: 
väistämissäännöt, ennakoiva ajo, pyöräily, autoilu, suuntamerkki, turvaväli