Liikennevinkki
Autoilu

Ennakointi korostuu paitsi kärryn kanssa ajettaessa myös matkaan valmistautuessa. Kuljetettavat tarvikkeet on hyvä käydä läpi ja miettiä kuinka isosta määrästä on kyse ja kuinka paljon ne painavat. Jos lista paisuu, kannattaa kuormauksessa kuitenkin säilyttää tolkku ja jakaa tavara vaikka kahteen eri kyytiin.

Peräkärryn kuormaus aloitetaan edestä niin, että painopiste säilyy mahdollisimman alhaalla ja keskellä. Painavimmat tavarat laitetaan akselin päälle ja lopuksi kuorma sidotaan kunnolla kiinni.

"Takapainoisuuden voi testata helposti irrottamalla peräkärry vetokoukusta ja pitämällä aisasta käsin kiinni. Jos aisa nousee ylöspäin ja kärry lähtee kippaamaan taaksepäin, takana on liikaa painoa ja kuorma on lastattava uudelleen", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen vinkkaa.

Väärin kuormattu kärry tekee yhdistelmästä hankalan ajettavan ja pienikin vauhdinnousu tai äkillinen liike voi saada kärryn heittelehtimään ja vetoauton hallinnan katoamaan.

"Raskas kuorma ja vauhti ovat kohtalokas yhdistelmä. Tyhjänäkin peräkärry on kuin kahdeksankympin lätkä, myös moottoritiellä", Karvonen muistuttaa.

Ennakoimalla vältät vaaratilanteita

"Peräkärryä vetävän on tärkeää havainnoida muuta liikennettä. Kuorman kanssa äkkinäiset liikkeet tai jarrutukset ovat aina vaaratilanteita. Hyvissä ajoin tapahtuva havainnointi antaa pelivaraa toimia", Karvonen toteaa.

Edessäpäin kulkevan liikenteen ohella myös taustapeiliin kannattaa aika ajoin vilkaista. Satasen tiellä voi kahdeksaakymppiä kulkevan yhdistelmän perään karttua jonoa. Aina silloin tällöin voi takana olevan jonon päästää ohitse kurvaamalla levähdyspaikalle tai pitämällä vaikka taukoa huoltoasemalla.


Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva, 020 7282 395
yhteyspäällikkö Petri Niska, Liikenneturva, 020 7282 383

Vinkit peräkärryn kanssa kulkevalle:

  1. Huomioi tasapaino. Jaa kuorma tasaisesti kärryn pohjan alalle. Huomioi paino. Pidä kuorma mahdollisimman matalana ja painopiste alhaalla ja lähellä pituussuuntaista keskiviivaa. Tarkista aisapaino aina, niin takapainoisuus ei pääse yllättämään.
  2. Sido kuorma. Sido lasti huolella kiinni myös kuomullisissa kärryissä. Tue kuorma etupäätyä vasten, jos mahdollista. Tarkista sidonta matkan aikana.
  3. Kuormaa maltilla. Kuorma ei saa ylittää peräkärryn tai yhdistelmän kantokykyä. Kuorma ei myöskään saa tulla sivulaitojen yli. Takana kuorma saa ylittää perävaunun vain kahdella metrillä. Yli metrin ylitys on merkittävän punaisella tai punakeltaisella lipulla, pimeällä punaisella valolla tai heijastimella.
  4. Muista nopeusrajoitus. Tyhjänkin kärryn kanssa kuljetaan enimmillään 80 km/h.
  5. Tarkista kärryn kunto. Myös peräkärry kaipaa huoltoa. Tarkista säännöllisesti kärryn renkaiden, laakereiden ja valojen kunto.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Tagit: 
peräkärry