Liikennevinkki
Autoilu
Raskas liikenne
Moottoripyöräily

Hevoskuljetusauton tai trailerin perässä ajavien tai sen ohittamista puntaroivien on aina syytä muistaa, että trailerin kyydissä matkaa elävä eläin, joka on usein kiinni vain ohuen riimunarun varassa, eli käytännössä liki irti.

”Hevoskuljetuksia tekevät ajavat yleensä poikkeuksellisen ennakoiden ja varovaisesti. Heille uhka tuleekin yleensä muusta liikenteestä, joka ei huomioi eläinkuljetuksen erityispiirteitä”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen toteaa.

Erityisiksi riskitilanteiksi Taskinen nimeää liian läheltä hevostraileria lähtevät ohitukset, joissa ei myöskään huomioida riittävää turvaväliä omalle kaistalle palatessa. Myös rampeista ja liittymistä kiihdytetään usein hevoskuljetusauton eteen niin, että tämä joutuu jarruttamaan.

”Erityisesti ohitustilanteissa ja rampeissa on muistettava, ettei hevosajoneuvon kuljettaja voi tehdä äkillisiä nopeuden- tai ajolinjan muutoksia. Ennakoiva ajotapa on toki tarpeen kaikille tielläliikkujille, mutta hevosen kannalta se on välttämätön. Hevosen pitää pysyä hyvässä tasapainossa koko ajomatkan ajan, sillä horjahtaessaan se voi vammautua”, Taskinen kertoo.

Hevostraileriin kuuluvat liikenteen äänet yleensä selvästi, joten trailerin lähellä olisi pyrittävä välttämään myös äkillisiä ääniä, kuten kiihdytystä moottoripyörällä. Kovat ja yllättävät äänet voivat aiheuttaa paniikkia hevosmatkustajassa.

Hevoskuljetuksenkin kanssa kuljetaan enintään 80 km/h

Hevosajoneuvon kuljettajan ajotyylille on olennaista ennakointi ja rauhallisuus. Vaikka hevonen tasapainoileekin neljällä jalalla, ei tämä itse pysty ennakoimaan liikennetilanteita.

”Hyvä hevosajoneuvonkuljettaja ajaa rauhallisesti ja kiihdyttää ja jarruttaa tasaisesti. Aivan kuten muitakin yhdistelmiä, ajetaan hevostrailerinkin kanssa enimmillään 80 km tuntivauhtia”, Taskinen muistuttaa.

Hevosajoneuvon kuljettajan on huolehdittava sekä vetoauton että trailerin renkaiden kunnosta ja aika ajoin on syytä kurkata myös ilmanpaineet. Ennen liikkeelle lähtöä on hyvä tarkistaa myös trailerin valojen toimintakunto ja että trailerista löytyy hevoskuljetuksen osoittava tarra.

Kuljettajan on luonnollisesti myös varmistettava, että ajo-oikeus riittää hevoskuljetukseen rekisteröidyllä ajoneuvolla ajamiseen. Rekisteriotteesta kannattaa varmistaa myös painorajoitukset. Ajoneuvosta on löydyttävä myös traileria varten oma, erillinen varoituskolmio sekä ajoneuvojen rekisteriotteet ja hevosen passi. Trailerissa ei pidä olla irtainta tavaraa.

Kuinka kohtaat hevoskuljetuksen oikein:

  • Anna ja jätä tilaa hevoskuljetusajoneuvolle kaikissa liikennetilanteissa. Vältä yllättäviä liikkeitä.
  • Harkitse ohitustarve huolella. Jos ohitat, niin lähde ohitukseen riittävän etäältä ja varmista, että turvaväli heppakyytiin on kunnollinen myös omalle kaistalle palatessa.
  • Vältä yllättäviä kaasutuksia tai muuta äänekästä toimintaa. Vältä myös äänimerkin käyttöä.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva, 020 7282 396

Tagit: 
hevoskuljetus, traileri, Hevonen