Liikennevinkki
Jalankulku
Kävely ja pyöräily

Rullaluistelijaa ja skeitti- sekä potkulautailijaa kohdellaan liikenteessä jalankulkijana. Tämä tarkoittaa, että samat säännöt koskettavat niin kävelijää kuin rullien päällä liikkuvaa.

”Potkulaudalla, skeitillä tai lonkkarilla liikutaan samoilla väylillä kuin kävellen. Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä käytetään mieluiten oikeaa reunaa ja ohitetaan maltillisesti vasemmalta puolelta. Ajoradalla ei kannata kruisailla”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen selventää.

Heiskanen muistuttaa lapselleen lautaa hankkivia vanhempia varmistamaan, että lapsi hallitsee kulkupelin. Tyypistä riippumatta laudan käyttöä on syytä harjoitella ennen liikenteeseen lähtöä. Esimerkiksi alamäessä nopeus karkaa herkästi käsistä, mikä voi johtaa kaatumiseen. Jos laudasta ei ole kokemusta, vie sen käytön opettelu oman aikansa.

”Liikennesääntöjä ja liikennetilanteiden hallintaa on hyvä kerrata liikkumalla yhdessä lapsen kanssa liikenteessä. Samalla voi varmistua siitä, että lapsi hallitsee ajokkinsa.”

Rullien päällä nopeutta on helposti enemmän kuin reippaamminkin harppovalla. Valppautta vaaditaan eritoten risteystilanteissa. ”Liikenne on aina yhteispeliä. Autoilijan on havainnoitava huolellisesti muita kulkijoita, mutta toisaalta laudalla liikkuva voi hidastaa vauhtiaan risteystä lähestyessään ja näin edesauttaa kääntyvän autoilijan havainnointia. Katsekontakti auttaa varmistamaan, että toinen on huomioitu.”

Turvallisuusnäkökulma myös ostoksille

Lautoja löytyy monenlaisia. On kruiseria, lonkkaria, potku- ja skeittilautaa ja jokaisesta monenlaisia malleja eri valmistajilta. Vanhemman kannattaa lautaa lapsen kanssa ottaa huomioon myös turvallisuustekijät: onko laudassa esimerkiksi liukkaat muovipyörät vai pitävämmät renkaat?

Rullaluistelijalle kypärä on jo itsestäänselvyys, mutta se suojaa myös laudalla rullaavan päätä. Vaikka laudan hankkisikin lelukaupasta, se ei ole lelu, vaan usein yksi kulkupeli liikenteessä muiden joukossa. Jos lapselta ei löydy entuudestaan sopivaa kypärää, kannattaakin ostosmatkalla varata aikaa myös sen sovittamiseen. Rullaluisteluun tai potkulautailuun tarkoitetulta kypärältä edellytetään samoja suojaominaisuuksia kuin pyöräilykypärältäkin. CE-hyväksyntä on syytä aina tarkistaa.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva, 020 7282 362

Tagit: 
skeittaus, rullailu, kruiserit, potkulaudat, skoottaus