Liikennevinkki

Opaskoiran tunnistaa valjaista, joissa on selän päälle taivutettu kahva. Näkövammainen pitää siitä kiinni ja tunnistaa siten koiran liikkeistä erilaisia asioita. Koira työskentelee liikenteessä koulutuksessa opittujen kaavojen ja sääntöjen mukaisesti, ja poikkeamat niistä voivat hämmentää tärkeän työn tekijöitä.

”Opaskoiria ei saa mennä silittelemään tai puhuttelemaan, ettei niiden työ häiriinny. Koirakolle voi kuitenkin kertoa, kun tien voi ylittää turvallisesti. Ja jos näkee opaskoirakon harhailevan, voi tarjoutua auttamaan ottamalla puhekontakti näkövammaiseen”, kertoo puheenjohtaja Regina Koljonen Opaskoirayhdistyksestä.

Kevyen liikenteen väylillä koirakko kulkee joko vasemmassa tai oikeassa reunassa. Koiranohjaaja käyttää mahdollisuuksien mukaan kuuloaan ympäristönsä tarkkailuun, joten esimerkiksi polkupyöräilijöiden olisi hyvä kilauttaa soittokelloa ja pyrkiä tämän jälkeen tekemään ohitus mahdollisimman etäältä.

”Koiranohjaajaa auttaa myös paljon, mikäli vastaantuleva koiranulkoiluttaja antaa itsestään ja koirastaan jonkinlaisen äänimerkin. Muiden kävelijöiden on hyvä ohittaa koirakko rauhallisesti väylän toisesta reunasta ja välttää vaikeasti ennakoitavaa käyttäytymistä”, täydentää yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvasta.

Autoilijan viestintäkeinot opaskoirakon kanssa ovat rajalliset. Siksi kuljettajan on syytä pysähtyä kokonaan suojatien eteen antaessaan tietä koirakolle. Tällöin koiranohjaaja voi olla varma kuljettajan aikeista.

Töissä olevilla koirilla omat tunnusliivinsä

Opaskoirien lisäksi ihmisten apuna liikkumisessa on myös muita työkoiria. Esimerkiksi kuulokoirilla on päällään vihreä liivi.

”Opaskoiran lisäksi kaikkien tiellä liikkujien tulisi tunnistaa ainakin kuulokoira, sillä sellaisen omistaja ei luonnollisestikaan kuule. Tällöin asian voi ottaa kyseisessä liikennetilanteessa huomioon”, muistuttaa Liikenneturvan Taskinen.

Myös fyysisesti toimintarajoitteisten henkilöiden avustajakoirat käyttävät omia sinivalkoisia liivejään.

”Tärkeintä on, että töissä olevia koiria sekä niiden kanssa kulkevia ihmisiä kunnioitetaan ja että koirakot otetaan huomioon liikenteessä. Häiriön aiheuttamista on vältettävä”, päättää Taskinen.

Viisi vinkkiä työkoirien kohtaamiseen:

  • Kunnioita työkoiria ja anna koirakoille tilaa toimia liikenteessä. Vältä vaikeasti ennakoitavaa käyttäytymistä.
  • Älä silittele tai puhuttele töissä olevaa koiraa.
  • Soita pyörän kelloa ennen opaskoirakon kohtaamista ja ohita mahdollisimman etäältä, myös jalankulkijana.
  • Pysäytä auto kokonaan suojatien eteen antaessasi tietä koirakolle.
  • Eri työkoirat tunnistat liivien tai valjaiden värityksestä.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tuula Taskinen, Liikenneturva (puh. 020 7282 396)
puheenjohtaja Regina Koljonen, Opaskoirayhdistys ry (puh. 050 432 8431)

Tagit: 
opaskoira, liikenneturvallisuus, jalankulku, pyöräily, Eläimet