Liikennevinkki
Mopoilu

Turvallisen ajon kannalta tärkeimmät mopon laitteet ja varusteet ovat

  • tehokkaasti toimivat jarrut sekä edessä että takana
  • rekisteröintitodistuksen mukaiset renkaat, joissa on kulutuspintaa vähintään 1,0 mm
  • säädösten mukaiset valot ja heijastimet.

"Tarkista säännöllisesti ainakin jarrujen ja jousituksen toiminta, ketjujen kireys ja kunto sekä valot ja renkaat. Verkkosivuiltamme löytyy näppärä mopon kunnon tarkastuskortti", Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo vinkkaa.

Mopoon alun perin kuuluvien laitteiden on toimittava moitteettomasti. Pakollisia varusteita ovat muun muassa seisontatuki, määräysten mukainen äänenvaimennin, nopeusmittari, äänimerkin antolaite, takarekisterikilpi ja ainakin vasemmalla puolella taustapeili.

Lue lisää mopon varusteista ja huollosta Mopoilijan oppaasta.

Viritetty mopo on turvaton ja laiton

Mopon viritys heikentää turvallisuutta. Suomen liikenteessä mopoja ei ole suunniteltu liikkumaan yli 45 km/h. Viritetyllä mopolla ajaminen tieliikenteessä on paitsi turvatonta myös laitonta.

"Onnettomuuden seuraukset ovat sitä vakavammat, mitä suurempi nopeus on, sillä mopo ei anna kolarissa suojaa ajajalle. Nopeuden kasvaessa havaintojen teko ja reagointi äkkitilanteisiin vaikeutuvat ja jarrutusmatka pitenee", Toni Vuoristo muistuttaa.

Kyyditseminen vaikeuttaa mopon hallintaa

Kyyditettäessä mopon hallinta tulee vaikeaksi, erityisesti mopon jarruttaminen ja kääntäminen vaikeutuu. Raskaamman mopon hallitseminen voi olla kokemattomalla kuljettajalle liian haastava tehtävä.

"Mopolla saa kuljettaa rekisteriotteessa mainitun määrän ihmisiä, mopoautossakin kuljettajan lisäksi enintään yhden. Oleellista on tarkistaa, että rekisteröintitodistuksessa on maininta kyydityksen luvallisuudesta", Vuoristo toteaa.

Vinkit turvalliseen mopoiluun

  • Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.
  • Tunne itsesi ja hallitse ajokkisi.
  • Ota muut tielläliikkujat huomioon.
  • Käytä sopivan kokoista ja ehjää kypärää ja kiinnitä hihna. Myös mopon matkustajan on käytettävä kypärää.
  • Muista ennakoiva ajotapa: nopeus tilanteen mukaan, tarkkaile kokonaistilannetta, älä yllätä ja pidä turvaväli.

Mopoilijoiden henkilövahingot tieliikenteessä

Mopokorttiuudistuksen (1.6.2011) jälkeisinä vuosina mopoilijoiden henkilövahinkojen määrä on jäänyt kolmanneksen alhaisemmalle tasolle verrattuna sitä edeltäviin vuosiin. Mopo-onnettomuuksissa loukkaantui viime vuonna noin 719 henkilöä. Näistä 107 oli mopon matkustajia.

Tilastojen mukaan neljä viidestä henkilövahingosta sattuu 15–17-vuotiaille nuorille. Tyttöjen osuus tästä on noin 40 prosenttia. Noin puolet mopoilijoiden onnettomuuksista sattuu risteyksissä.

Katso tietopaketti mopoilijoiden onnettomuuksista

Lisätietoa

Koulutusohjaaja Toni Vuoristo, puh. 020 7282 349.

Mopoilijan opas (tietoa mopoilun perusteista sekä ohjeita liikennetilanteissa ajamiseen)
Mopon kunnon tarkastuskortti
Pysähtymismatka mopolla -animaatio
Tilastotietoa mopoilijoiden onnettomuuksista

Kattavasti mopoilusta: www.liikenneturva.fi/liikenteessa/mopoilijat

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi