Liikennevinkki
Autoilu

Toimiva ilmastointilaite lisää ajomukavuutta, mutta myös ajoturvallisuutta. Liian lämmin ilma väsyttää ja herpaannuttaa keskittymistä ajamiseen. Jos autossa ei ole ilmastointilaitetta, on hyvä pitää ikkunoita auki ilman vaihtumiseksi. Ikkunoita tulisi pyrkiä pitämään auki siten, ettei vedosta aiheudu haittaa autossa oleville. 

”Viileä ilma pitää kuljettajan virkeämpänä Jos auto on ollut pitkään pysäköitynä suorassa auringon paisteessa, voi sisälämpötila lähennellä jopa hyvin lämmitettyä saunaa. Tällöin voi ilmastoinnin laittaa hetkeksi viilentämään autoa ennen kuin istuu autoon ja lähtee ajamaan.”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski neuvoo.”

Korkeaksi nousevat auton sisälämpötilat tulee muistaa myös pysäköitäessä autoa lyhyeksikin ajaksi.

”Älä missään tilanteessa jätä helteellä lapsia tai lemmikkieläimiä autoon odottamaan. Lämpötila voi nousta yllättävän nopeasti vaikka jättäisit auton ikkunat hieman raolleen.”, Kalmakoski varoittaa.

Nesteytys ja vaatetus kelin mukaan

Helteellä ajaessaan on hyvä varata matkalle juotavaa. Kuljettajan on syytä juoda matkan aikana riittävästi vettä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Myös auton nesteet on hyvä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. Jäähdytinnesteen ja moottoriöljyn määrien tarkistuksen lisäksi varmista, että tuulilasinpesunestettä on tarpeeksi

”Pelkkä vesi ei irrota tarpeeksi hyvin esimerkiksi tuulilasiin liiskaantuneita hyönteisiä. Aika ajoin on hyvä pestä ikkunat kunnolla vaikkapa huolto- tai palveluasemalla, sillä hyvätkään ikkunanpesunesteet eivät välttämättä poista ikkunan pintaan hiljalleen muodostuvaa likakalvoa. Samalla tulee pidettyä taukoa ajamiseen.”, Kalmakoski vinkkaa.

Huomioi helle myös pukeutumisessa. Kuumasta kelistä huolimatta ajoneuvon kuljettajalla tulisi olla ajamiseen soveltuvat jalkineet. Kengillä, jotka voivat luiskahtaa jalasta poljinten alle ei tulisi ajaa autoa.

”Ajoneuvoa saa ajaa myös paljain jaloin, jos tuntuma auton hallinnalle säilyy. Ajoon sopivilla kengillä on kuitenkin parempi ajaa kuin avojaloin.”, Kalmakoski huomauttaa.

Vinkit helteellä ajoon

  • Tarkista jäähdytin- ja tuulilasinpesunesteiden sekä öljyn määrät ennen matkaa. Muista myös rengaspaineiden tarkastus.
  • Vältä mahdollisuuksiesi mukaan matkantekoa kuumimmilla keleillä.
  • Varaa matkalle riittävästi juotavaa, esimerkiksi vettä.
  • Pukeudu sään mukaisesti, helteestä huolimatta käytä myös ajamiseen sopivia kenkiä.
  • Pidä taukoja ajamisessa.
  • Pysäköi auto varjoisaan paikkaan.
  • Älä missään tilanteessa jätä lapsia tai eläimiä helteellä autoon.

Lisätietoa:
Eero Kalmakoski, yhteyspäällikkö, Liikenneturva, 020 7282 380.

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta.

Tagit: 
Helteellä ajaminen, pukeutuminen helteellä, sisälämpötila, ilmastointi, paljain jaloin, ajokengät