Liikennevinkki
Jalankulku
Kävely ja pyöräily

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Pienen ja isommankin koululaisen liikennetiedot ja -taidot karttuvat kokemuksen myötä.

”Koulureittiä opetellessa näytetään lapselle myös oikeat tavat toimia tämän päivittäisessä liikenneympäristössä. Parhaiten toimintaohjeet jäävät lapsen mieleen, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen”, Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski kertoo.

Jos koulumatkan harjoittelua ei vielä ole aloitettu, kannattaa se pian aloittaa. Vanhemman tehtävänä on katsastaa lapsensa tuleva koulumatka ja suunnitella sopivin ja turvallisin reitti kouluun. Turvallisin reitti ei aina kuitenkaan ole se lyhin.

Omin voimin kouluun

”Vanhemman kannattaa kannustaa lasta liikkumaan koulumatkat jalan, pyörällä tai vaikkapa potkulaudalla. Koulumatkan harjoittelu yhdessä ajoissa ennen koulun alkua lisää lapsen turvallisuutta ja lieventää myös vanhemman huolta. Koulu voi osaltaan tukea lasten koulumatkaliikuntaa huolehtimalla siitä, että koululta löytyy toimivat säilytysratkaisut pyörille, pyöräilykypärille ja potkulaudoille”, toiminnanjohtaja Ulla Siimes Suomen Vanhempainliitosta toteaa.

”Koulumatkojen kulkeminen kävellen on usein merkittävä osa lapsen päivittäistä ulkoilua ja liikuntaa. Koulumatkojen kulkemisen omin lihasvoimin on huomattu parantavan oppilaan virkeyttä ja keskittymiskykyä koulussa. Koulumatkan kävely voi olla myös lapselle tärkeää, kavereitten kanssa vietettyä aikaa”, Liikkuvan koulun ohjelmajohtaja Antti Blom muistuttaa.

Auton takapenkiltä liikennetaidot eivät kartu samalla tavalla kuin itse liikenteessä kulkevalla. Jos koulun ja kodin välinen matka on liian pitkä, voi lapsen päästää autosta ulos turvallisessa paikassa vaikka kilometri ennen koulua. Kävelemällä kouluun edes osan matkaa, lapsi pääsee nauttimaan ulkoilun hyödyistä eikä koulun ympäristöön synny ylimääräistä autoliikennettä.

Lisätietoa:

koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski, Liikenneturva, 020 7282 366
toiminnanjohtaja Ulla Siimes, Suomen Vanhempainliitto, 040 553 0981
ohjelmajohtaja Antti Blom, Liikkuva koulu, 040 348 7316

Oletko kokeillut kävelevää koulubussia? Siinä lapset kävelevät kouluun yhden tai useamman aikuisen kanssa etukäteen sovituin reitein, aikatauluin ja pysäkein. Kuin kimppakyyti ilman autoilua.

Ideoita alakoululaisten koulumatkojen kulkemiseen: http://www.liikkuvakoulu.fi/ideat/luokille-0-6/koulumatkat

Suomen Vanhempainliitto ry on perustettu vuonna 1907 tukemaan kotien kasvatustyötä. Vanhempainliiton ydintehtävänä on kodin ja koulun välinen yhteistyö. Järjestöön kuuluu lähes 1400 paikallista, koulussa, oppilaitoksessa tai päiväkodissa toimivaa vanhempainyhdistystä ympäri Suomen. www.vanhempainliitto.fi

Liikkuvan koulun tavoitteena on aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä. Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja otetaan oppilaat mukaan koulun arjen suunnitteluun. www.liikkuvakoulu.fi

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 58 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi

Tagit: 
koulutie, koulumatka, liikennekasvatus