Liikennevinkki
Autoilu

Joulu näkyy liikenteessä ruuhkina. Liikenneturvan tilastoanalyysien mukaan joululiikenteessä ei kuitenkaan tapahdu tavallista talviliikennettä enemmän onnettomuuksia.

”Joululiikenteeseen näytetään suuntaavan ennakoivasti oikealla asenteella ja ymmärryksellä siitä, että matkaa tehdään yhdessä”, toteaa tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.

Tänä vuonna Liikenneturva haluaa varustaa matkalle lähtevät autoilijat yhdellä sanalla: Turvaväli. Liian lyhyt välimatka voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, siksi etäisyydestä on tärkeä pitää huolta. Maantienopeuksilla välin tulee olla noin 4 sekuntia ja metreinä sama kuin nopeuslukema - 80 km/h vauhdilla siis 80 metriä.

Liian lähellä ajo on epämiellyttävää, sillä tahdin määrää edessä ajava. Mitä lähempänä toisiaan ajetaan, sitä enemmän liikenteessä syntyy ns. haitariliikettä, kun ajonopeus tempoilee. Vastaavasti riittävin ajoneuvovälein liikkuva jono etenee jouheasti. Huonolla näkyvyydellä on tärkeää, että liikenteen rytmi on tasainen eikä nykivä.

Liukkaat kelit myös pidentävät jarrutusmatkoja. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen. Kuljettajalla menee noin sekunti reagoida ja aloittaa jarrutus. Maantienopeudella 80 km/h auto ehtii edetä tuolloin jo 22 metriä.

Älä ärsytä perässä ajamalla

Liikenneturvan kerää vuosittain tietoa ihmisten kokemuksista ja koetusta turvallisuudesta liikenteessä. Kysyttäessä vaaroista, ärsytyksestä ja pelon aiheista liikenteessä autoilijat nostivat esiin liian lähellä perässä ajavat  kuljettajat. Perässä roikkujat ärsyttivät kuutta autoilijaa kymmenestä.

Liikenneturva keräsi tietoa autoilijoiden kokemuksista syyskuussa 2012. Tutkimuksen suoritti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup. Siihen vastasi 838 autoilijaa.


Lisätietoja:

tutkimuspäällikkö Juha Valtonen  p. 020 7282 310

Voit testata eri olosuhteissa jarruttamista Liikenneturvan pysähtymismatka- ja törmäysnopeus-verkkosovelluksilla.