17.02.2014

Liikenneturvan lapsille suunnatun verkkosivuston satuhahmo Turvapupu on sinisiin kalsareihin ja punaiseen viittaan pukeutunut liikenneturvallisuuden supersankari. Nimeään kantavilla sivuillaan Turvapupu nostaa esille lapsille tärkeitä liikenneturvallisuusasioita aina talvileikeistä koulumatkan vaaranpaikkoihin. Jyväskylässä Turvapupu kävi esittäytymässä Hyvä Alku -tapahtumassa.

Hyvä Alku kokosi yli 1600 varhaiskasvatuksen ammattilaista eri puolilta Suomea kuuntelemaan luentoja lasten oppimisen ja hyvinvoinnin tukemisesta. Turvapupuun pääsi tutustumaan tapahtuman näyttelyalueelta löytyvältä Liikenneturvan osastolta, jossa Turvapupun lisäksi perehdyttiin muuhun lasten liikennekasvatusaineistoon.

Turvapupu nostaa esille lapsille tärkeitä liikenneasioita

Turvapupusivusto on ennen kaikkea toiminnallinen. Pelien ja piirustustehtävien kautta Turvapupu haastaa lapsia käymään läpi liikennemerkkejä, turvallista tien ylittämistä sekä liikenteen eri kulkijoita ja rohkaisee vinkeillä ja ohjeilla turvalliseen käyttäytymiseen liikenteessä. Aika monelle osastolla kävijälle Turvapupu oli tuttu hahmo joko työn tai omien lasten kautta, mutta myös uusia tuttavuuksia solmittiin.

Jyväskyläläinen Laulava Pupujussi Leena Pyylampi poseerasi Turvapupun kanssa.

Jyväskyläläinen Laulava Pupujussi Leena Pyylampi poseerasi Turvapupun kanssa.

Liikenneturvan osastolla niin päivähoidon työntekijät kuin esi- ja alakoulun opettajat saivat itse kokeilla Turvapupun pelejä ja tehtäviä. Ilmainen ja positiivinen sivusto koettiin hauskaksi ja hyödylliseksi. Eniten osastolla pelattiin Turvapupun muistipeliä, jossa opettajienkin älynystyrät saivat herättelyä luentojen välillä.

Luokanopettaja Marjaana Sallinen Ristimäen koululta Hankasalmelta pelaamassa Turvapupun muistipeliä.

Luokanopettaja Marjaana Sallinen Ristimäen koululta Hankasalmelta pelaamassa Turvapupun muistipeliä.

Opettajille paljon materiaalia Liikenneturvan verkkosivuilla

Varhaiskasvatuksen ja alakoulun opettajille löytyy oma tieto- ja menetelmäpankkinsa Liikenneturvan verkkosivuilta. Opettajat pitävät erityisesti tien ylittämiseen, koulumatkoihin ja pyöräilyyn liittyvää materiaalia tarpeellisena. Esimerkiksi pienten lasten liikennekasvatuksessa opettajat olivat kokeneet hyviksi eri vuodenaikoihin liittyvät liikenneaiheiset eläinsadut. Liikenneturvan Kuljetaan turvallisesti -satuhahmojuliste on myös löytänyt tiensä monen koulun ja päiväkodin seinälle muistuttamaan lapsia ja vanhempia turvallisesta liikkumisesta.

Liikennekasvatukseen soveltuvaa materiaalia löytyy myös videomuodossa. Liikenneturvan YouTube -kanavalla löytyy muun muassa sarja Pelle Positiivin seikkailuista liikenteessä.

Osastolla vierailleet saivat mukaansa päiväkotiin ja kouluun viemisiksi maistiaisia Liikenneturvan alle kouluikäisille ja alakouluikäisille tarkoitetusta oppimateriaalista.

Osastolla vierailleet saivat mukaansa päiväkotiin ja kouluun viemisiksi maistiaisia Liikenneturvan alle kouluikäisille ja alakouluikäisille tarkoitetusta oppimateriaalista.

Kävijät näkevät valmiin messuosaston, mutta osaston rakentaminen ja purkaminen kuljetuksineen vaatii oman aikansa. Välillä työn lomassa on vedettävä henkeä ja venyteltävä.

Niilo Mäki Säätiö järjestää valtakunnallisen Hyvä Alku -koulutustapahtuman joka toinen vuosi. Erityisesti päivähoidon sekä esi- ja alkuopetuksen henkilökunnalle suunnattu tapahtuma pidettiin helmikuun 12. ja 13. päivä Jyväskylän Paviljongissa. Tapahtuman luennoilla esiteltiin uusinta tietoa oppimisvaikeuksista sekä oppimisen tukemisesta ja luentojen yhteyteen kootulla näyttelyalueella oli esillä uusia oppimateriaaleja ja -menetelmiä sekä erilaisia oppimisen tukemiseen tarkoitettuja välineitä.

Kirjoittaja: Leena Piippa, valokuvat: Tomi Rossi