31.01.2014

Yläkoululaisia, toisen asteen opiskelijoita ja aikuisopiskelijoita sekä muita koulutuksesta ja vapaa-ajasta kiinnostuneita tavattiin Opinlakeusmessuilla Seinäjoella. Liikenneturva oli mukana teemalla Mopoilija, Stay Alive. Kävijät saivat vastata väistämissääntökysymykseen, miettiä mitä tarkoitettiin seinälle kirjatut metrilukemat 15 ja 22, keskustella kypäristä ja niiden käytöstä sekä pohtia törmäysvoimia.

Kypärät kiinnostivat selvästi mopoilijoita. Niin tytöt kuin pojatkin kertoivat käyttävänsä kypärää mopoillessaan. Pyöräilyssä asia olikin toinen. Vaikka suurin osa nuorista kertoi pyöräilevänsä, moni myönsi, että useimmiten poljetaan ilman kypärää.

Nuoria jututtamassa ollut kouluttajamme Harri Kivikoski esittikin myös kiperiä kysymyksiä kypäränkäytöstä. ”Jaa, että et käytä. Onko sinulla sitten eri pää pyöräillessä kuin mopoillessa ettei päätä tarvitse suojata? ”, Harri veisteli.

Tuli niitä kiperiä kysymyksiä myös nuorilta. Kouluttajan työ onkin keskustelua, kuuntelua ja perustelua. Jos ihmisten käyttäytyminen muuttuisi pelkillä pykälillä, olisi liikenneturvallisuuden edistäminen helppoa. Sen sijaan aidot kohtaamiset ja keskustelut laittavat käyntiin omia oivalluksia.

Keksitkö sinä, mitä 15 ja 22 metriä tarkoittavat mopoilijalle?

Liikenneturvan Vaasan toimipiste osallistui 22-23.1.2014 Opinlakeusmessuille Seinäjoella.

Harri Kivikoski ja Atte Kankaanpää Opinlakeus-messuilla

Atte Kankaanpää ja Liikenneturvan kouluttaja Harri Kivikoski hetkeä ennen messutohinan käynnistymistä.

Heli, Seudun oma Onni ja Harri

Liikenneturvan Vaasan yhteyspäällikkö Heli Lintamo, Sedun oma Onni ja Harri Kivikoski messuosastolla.

Sedun maskotti Onni puntaroitiin ja hämmästys oli suuri, kun törmäyspaino ylitti 5000 kiloa! 

Kirjoittaja: Heli Lintamo