14.03.2014

Ikäautoilijan kuntokurssi järjestettiin Inkeroisissa neljän vuoden tauon jälkeen ja tunkua kurssille oli jälleen. Autokoulu Ajatuksen tiloihin saatiin mahdutettua 39 yli 65-vuotiasta henkilöautoilijaa, joiden ajokorteilla oli ikää yhteensä 1887 vuotta. Keskimäärin kuljettajille oli siis kertynyt peräti 48 vuotta ajokokemusta. Kuuden tunnin koulutus oli jaettu kahdelle päivälle eli koulutukseen sisältyi kaksi kolmen tunnin jaksoa kahvitaukoineen.

Kouluttaja Tiina Hannula esitteli Ikäautoilijan kuntokurssin sisältöä ja kannusti osallistujia aktiiviseen vuoropuheluun.

Kouluttaja Tiina Hannula esitteli Ikäautoilijan kuntokurssin sisältöä ja kannusti osallistujia aktiiviseen vuoropuheluun.

Kuuntelua, keskustelua, peukutusta

Oman työnsä ohella Liikenneturvan kouluttajana toimiva liikenneopettaja Tiina Hannula aloitti ensimmäisen koulutuspäivän kertomalla ajokortin uusimiseen liittyvistä asioista. Kuljettajien terveydentilan valvonta ja iän tuomat ongelmat aiheuttivat vilkkaan keskustelun.

Esitetyistä mielipiteistä ja keskustelusta kävi ilmi ikäkuljettajille tyypillinen asia: turvallisen kuljettajan ominaisuudet vahvistuvat ihmisen ikääntyessä. Pelivara ja ennakointi olivat tuttua sanastoa ja kovassa käytössä myös arkiajossa. Alinopeudella ajaminen sai keskustelun lähes väittelyn tasolle, vilkun käyttämättömyys puolestaan ihmetytti kovin.

Koulutettavilla oli runsaasti toiveita käsiteltävistä asioista. Liikennemerkkien lisäksi kiertoliittymässä ajo, pysäköintisäännöt, turvaväliohjeet, kävelijöiden ja pyöräilijöiden väistäminen risteyksissä jne. olivat toivelistalla.

Palautelomakkeita täytettiin innokkaasti.

Palautelomakkeiden täyttöön paneuduttiin keskittyneesti.

Liikenneturvan toimipisteet palvelevat ympäri Suomen

Palautteista päätellen koulutuskokonaisuus oli ollut pidetty. Yhdestä viiteen -asteikolla koulutus sai arvosanojen keskiarvoksi 4,6! Kouluttajaa kiiteltiin ymmärrettäväksi ja mukaansatempaavaksi. Palautelomakkeella tiedusteltiin myös, miten kurssilaiset yleensä hankkivat tietoa liikenneasioista. Eniten tietoja hankittiin sanomalehdistä ja keskusteluista ystävien ja läheisten kanssa. Moni on seurannut myös radio- ja tv-ohjelmia sekä niiden tietoiskuja. Neljännes ei ollut lainkaan käyttänyt internet-sivuja liikennetietojen hankkimiseen.

”Luulin olevani hyvä kuljettaja. Mutta vähän kyrsii myöntää, että aukkoja on jonkin verran. Tulen toistekin.” - palaute koulutustilaisuudesta.

Liikenneasioiden mukaan ottaminen ikääntyneiden yhdistystoimintaan ja kokoontumisiin oli monen toivelistalla. Liikenneturvan Kouvolan toimipisteen edustaja Anna-Maija Hinkkanen vastasikin heti toiveeseen ja kehotti asiasta kiinnostuneita kääntymään Liikenneturvan paikallisen toimiston puoleen. Liikenneturvan toimipisteeltä voi pyytää kouluttajaa vierailemaan omaan kokoontumiseensa. Tilaisuus räätälöidään kuulijoiden mukaan, eikä se maksa mitään. Liikenneturvan toiminta ulottuu koko maahan 12 alueellisen toimipisteen kautta, katso lähimmän yhteystiedot täältä:

 

Ikäautoilijan kuntokurssilta poistuttiin tyytyväisenä keväiseen auringonpaisteeseen.

Kurssilta poistujat vaikuttivat tyytyväisiltä kevätauringon lämmittäessä ulkona.

Kirjoittaja: Anna-Maija Hinkkanen