13.10.2014

Kosteana torstaiaamuna 9.10. liikenneturvallisuusväkeä liikkui heijastinliiveineen Lappeenrannan Kauppakadulla ja sen läheisyydessä. Tämän syksyn tempausten teemoiksi valittiin suojatieturvallisuus ja näkyminen. Partiot jakoivat heijastimia kävelijöille ja pyörän valaisimia pimeillä pyörillä polkeville. Hämmästyneitä kiitoksen sanoja kuultiin usein.

Lappeenrannan seudun liikenneturvallisuusryhmän jäsenet ovat vuosittain jalkautuneet pöytiensä äärestä kadulle ja lähestyneet eri tienkäyttäjäryhmiä liikenteessä turvallisuuden edistämiseksi.

Lappeenrantalaiset kävelevät tai pyöräilevät puolet alle 20 kilometrin matkoistaan. Pyöräilyn osuus on poikkeuksellisen suuri ja henkilöautolla tehtyjen matkojen osuus tavallista pienempi verrattuna muihin yhtä suuriin suomalaisiin kaupunkeihin. Tämä selviää kaupungin viime keväänä toteuttamasta kulkutapakyselystä.

Lokakuisenakin aamuna pyöräilijöitä tapaa runsain mitoin työmatkapyöräilijöiden ilmestyessä katukuvaan lähempänä kello kahdeksaa. Monilla heistä ajoneuvot näyttivät olevan kunnossa ja kypäräkin päässä. Turvallisessa ajotavassa löytyi kuitenkin vielä hiomisen varaa: pyöräilijöiden kannattaa tarkistaa tietonsa esimerkiksi siitä, missä pyörällä saa ajaa. Autoilijoiden puolestaan on syytä kerrata suojatien lähestymiseen liittyvät ohjeet ja höllentää kaasua suojatietä lähestyessään.

Liikenneturvallisuustyön resurssit lisääntyvät eri tahojen yhteistyöllä

Liikenneturvan kouluttaja, liikenneopettaja Pia Joensuu ja liikenneturvallisuusryhmässä mukana oleva Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Tuula Partanen.

Liikenneturvan kouluttaja, liikenneopettaja Pia Joensuu asensi pyöriin valaisimia ja muistutti valojen käytön tärkeydestä jo hämärän aikaan. Liikenneturvallisuusryhmässä mukana oleva Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Tuula Partanen oli myös valppaana ohikulkijoiden tavoittamisessa.

Eri tahojen yhteistyössä on voimaa - myös liikenneturvallisuustyössä.

Liikenneturvallisuuden parantamiseen tarvitaan monen eri tahon yhteistyötä. Lappeenrannan kaupungin suunnittelija Alexandru Simut kiinnitti auliisti pyörän valaisimia paikoilleen. Simut on on perehtynyt Lappeenrannan vaarallisimpiin risteyksiin, joihin hän päivätyönään suunnittelee parannuksia. Myös Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen ja poliisi päivystivät yhdessä kevyen liikenteen vaaranpaikassa. Poliisin läsnäolo tässäkin tapahtumassa sai huomiota osakseen. Muun muassa monet autoilijat huomasivat väistämisvelvollisuutensa suojatien kohdalla - ehkäpä sinisen uniformun tuoman lisäherätteen ansiosta.

Kuten niin monessa muussakin asiassa, myös liikenneturvallisuustyössä resurssit paranevat yhteistyötä tekemällä. Kuntien liikenneturvallisuustyön toteuttamisessa on ensiarvoisen tärkeää, että liikenneturvallisuustyöryhmässä on laaja edustus kunnan eri toimialoilta ja että mukana on myös muita sopivia tahoja. Kunnissa liikenneturvallisuuden perustyö tehdään kuntalaisten parissa normaaliin työn yhteydessä, mutta erilaiset tapahtumat tuovat oman mausteensa ja näkyvyyttä tärkeään ennalta ehkäisevään työhön.

Kirjoittaja: Anna-Maija Hinkkanen