25.06.2014

Riihimäen Erämessuilla Liikenneturvan osaston teemana oli väsymys liikenteessä. Virkistävän kahvikupin lomassa kouluttajamme kävivät keskusteluja liikenteessä liikkumisesta. Monia väsymyskokemuksia jaettiin. Ne liittyivät pitkiin ajomatkoihin tai hyvin valvotun yön jälkeiseen matkaan.

Miten liikenneturvallisuus liittyy erämessuihin?

Osa messuvieraista esitti kysymyksen miksi Liikenneturva on erämessuilla mukana? Erämessuille tulee vierailijoita ympäri Suomen ja suurin osa tulee paikalle omilla autoillaan. Erähenkinen harrastus vaatii usein liikkumista liikenteessä ennen kuin pääsee luontoon. Messuilla ja muissa yleisötapahtumissa käy paljon ihmisiä ja he käyttävät aikaa itselleen mielenkiintoisiin asioihin tutustumiseen. Varsinaiseen liikenneturvallisuustapahtumaan ihmiset eivät välttämättä tulisi osallistuneeksi, mutta kun liikenneturvallisuustietoutta on tarjolla oman kiinnostuksen kohteen ohella ja linkitettynä yleisön omaan arkeen, riittää mielenkiintoa ja aikaa myös liikenneturvallisuussisältöihin.

Väsymys liikenteessä valikoitui aiheeksi aikaisempien hyvien kokemusten pohjalta. Ihmisillä on kokemuksia väsymisenä ajamisesta ja he ovat kiinnostuneita siitä miten pysyä virkeänä ratissa. Samalla Liikenneturvan kouluttajilta voi kysellä muutakin liikenteeseen liittyvää.

Ihmisten asenteet päihtyneenä ajamista kohtaan ovat hyvin kielteiset, mutta väsyneenä ajaminen ei saa niin suurta tuomiota. Kuitenkin väsymyksen vaikutukset kuljettajaan ovat samanlaisia kuin esimerkiksi alkoholin. Kahdenkymmenen tunnin valveillaolo vastaa 1 promillen humalatilaa ja väsymys vaikuttaa yllättävän monen liikenneonnettomuuden taustalla. Messuosastolla kerrottiin miten tunnistaa väsymyksen oireet ja miten väsymys vaikuttaa.


Liikenneturvan kouluttaja Timo Komonen jututtaa erämessuille tullutta Sakari MäkistäKouluttajiltamme sai hyviä neuvoja miten ehkäistä rattiin nukahtamista jo ennen matkalle lähtöä ja matkan aikana. Jos väsymys kuitenkin yllättää kesken, ajomatkan kofeiinipitoinen juoma ja pienet nokoset auttavat jaksamaan hetken eteenpäin.


Liikenneturvan kouluttajat Ilpo Heporauta ja Jari Järvelä kahvipöytäkeskusteluissa messukävijöiden kanssa. Messuosastollamme vieraili neljän päivän aikana noin 1500 vierasta. Keskustelujen lomassa annetut vinkit otettiin hyvin vastaan ja saimme hyvää palautetta toiminnastamme.

Kirjoittaja: Satu Tuomikoski