01.10.2014

Iloisia ilmeitä, ihmetteleviä katseita sekä ihastelevia huudahduksia. Näitä kaikkia koettiin ja nähtiin jälleen kerran, kun Liikenneturva järjesti yhdessä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa kaksipäiväisen Turvaa Tenaville -tapahtuman Ouluhallissa 3-4.syyskuuta.

Tapahtuman alkusysäykset ulottuvat vuoteen 2005, jolloin pelastuslaitos, poliisi ja Liikenneturva yhdessä pohtivat, miten vastata jokaisen tahon saamien lukuisten päiväkotivierailupyyntöjen tuottamaan haasteeseen. Halua ja tarvetta alle kouluikäisille suunnatulle turvallisuusvalistukselle oli, mutta resursseja lukuisiin yksittäisiin päiväkotivierailuihin ei. Oli siis suunniteltava tapahtumamuoto, jolla ongelma voitiin ratkaista. Tämä ratkaisu oli Turvaa Tenaville -tapahtuma, jossa koko esikouluikäluokka kutsutaan vieraaksi hyvin organisoituun ja monipuoliseen tapahtumaan.

Tapahtumaan osallistuneet reilut 3000 eskarilaista ja heidän ohjaajaansa pääsivät 2 tunnin vierailuaikana tutustumaan monipuolisesti toteutettuihin rastisisältöihin. Liikenneturvallisuuden lisäksi aiheina olivat mm. palo- ja vesiturvallisuus. "Turvaa Tenaville -tapahtuma on hyvin organisoitu ja erinomaisen asiasisällön käsittävä tapahtuma, jota kovasti odotetaan joka vuosi niin lasten kuin päiväkodin aikuistenkin parissa", totesi oululaisen Haapalehdon päiväkodin lastentarhanopettaja Ulla-Kaija Poikela.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervon heijastinrastilla Tupoksen Vesikarin päiväkodin Aurinkolaakso-ryhmä

Tienylitysrastilla kouluttaja Olli Honka ja Sarasuon päiväkodin Telkät.

Liikennemerkkirastilla kouluttaja Jaakko Savilampi ja Kempeleen Kokkokankaan päiväkodin ryhmä Huvikumpu.

Lapset pääsivät harjoittelemaan mm. savuisessa tilassa liikkumista halliin pystytetyn teltan suojissa savusukeltajan ohjauksessa.

Myös aina kovasti toivotut poliisirastit kalustoineen kiinnostivat kovasti lapsia.

Ylimääräistä energiaa päästiin purkamaan Oulun kaupungin liikuntatoimen rastilla pomppulinnoissa.

Kempeleen kirkonkylän esikoulupäiväkodin lastentarhanopettaja Kaisu Jussi-Pekka.

Kempeleen kirkonkylän esikoulupäiväkodin lastentarhanopettaja Kaisu Jussi-Pekan mukaan tapahtumassa on esillä tärkeitä turvallisuusaiheita, joiden sisältöä voidaan hyvin hyödyntää ja kerrata myös tilaisuuden jälkeen omassa yksikössä. Heidän ryhmänsä liikenneturvallisuusviikon ohjelmassa oli ollut jo liikennemerkkiharjoittelua, Liikenneturvan Turvapupu-sivuston käyttöä ja viikon kruunaa pyöräretki liikennepuistoon jossa sisältöihin voidaan vielä palata ja käytännössä harjoitella.

Kirjoittaja: Eero Kalmakoski