01.06.2014

Liperissä koulupäivän aiheena oli turvallinen pyöräily liikenteessä. Opettajien lisäksi paikalla oli vierailijoita Liikenneturvasta, poliisista, Jyväskylän liikenneopistosta ja Pohjois-Karjalan ammattiopistosta. Tavoitteena koululaisilla oli pyöräkortin suorittaminen, mikä sisälsi esimerkiksi pyöräradalla ajamista, pyörän kuntotarkastusta sekä liikennesääntö- ja turvallisuusasiaa.

Oikean kokoinen pyörä tekee lapsen pyöräilystä turvallisempaa.

Rasteilla riitti vilinää, kun intoa puhkuvat lapset suorittivat annettuja tehtäviä. Erityisen mieleiseksi tehtäväksi osoittautui pyörärata, jossa jokainen pääsi kokeilemaan ajotaitojaan käytännössä. Pyörärata konkretisoi sen, että turvallinen pyöräily vaatii hyvän ja oikean kokoisen pyörän sekä oikeat varusteet. Radalla sattuneet muutamat kaatumiset johtuivat osaltaan siitä, että pyörä oli hieman liian iso käyttäjälleen. Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää, että pyörä on sopivan kokoinen, jolloin kulkupelin saa hallintaan myös äkillisissä tilanteissa. Onneksi vahinkoja ei tällä kertaa kuitenkaan sattunut, koska turvavarusteet olivat kunnossa.

Pyöräilijöiden suuri määrä oli opettajillekin yllätys. Hienosti myös jokaisen päätä suojasi asianmukainen pyöräilykypärä. Lieneekö osasyynsä tähän ollut, että radalle ei päässyt, mikäli kypärä ei ollut mukana. Liperin koulun apulaisjohtaja Riitta Lappalainen oli tyytyväinen päivän sisältöön ja totesi, ettei hänen muistinsa mukaan vastaavaa koko koulun tapahtumaa ole Liperin koululla aiemmin järjestetty. Toiveena oli, että pyöräilypäivä onnistutaan järjestämään myös uudelleen.

Tapahtuman suunnittelusta vastasi neljä Jyväskylän liikenneopiston liikenneopettajaopiskelijaa osana elinikäinen liikennekasvatus -opintojaksoa. Liikenneopettajaopiskelijat tarkastivat oppilaiden pyörien kunnon ja pikkuviat korjattiin paikan päällä saman tien.

Pyöräilykoulutusta ekasta luokasta lähtien

Myös Polvijärven kirkonkylän koululla pidettiin vastaava tapahtuma koulun, Liikenneturvan ja poliisin yhteistyönä. Polvijärvellä tapahtuma on järjestetty myös aiemmin, viimeisin pari vuotta sitten. Päivän ohjelmassa oli Liperin koulun tapaan pyöräkortin suorittaminen. Normaalisti pyöräkortin suorittaminen suunnataan 3-6-luokkalaisille, koska tätä pienemmät oppilaat eivät yleensä pyöräile kouluun. Koska myös 1-2-luokkalaiset pyöräilevät vapaa-ajallaan, rakennettiin heitäkin varten oma, hieman helpotettu pyöräilyrata ja isommille 3-6-luokkalaisille sitten vähän vaativampi rata.

Pyöräilyradan lisäksi poliisin Nuorten tiimin porukka tarkasti oppilaiden pyörien kunnon. Päivä aloitetiin yhteisellä liikenneturvallisuusinfolla, jossa Liikenneturvan kouluttaja Eeva Kröger ja poliisin erityisnuorisotyöntekijä Jarkko Riikonen kävivät läpi esimerkiksi pyöräilyn perussääntöjä ja turvallisuusasioita.

Tapahtuman järjestelyistä vastannut erityisopettaja Marita Heikkinen-Rummukainen kiitteli jälkikäteen onnistuneesta pyöräilyturvallisuuspäivästä. Opettajilta ja oppilailta on kuulunut vain hyvää palautetta ja ajatuksiakin kuului useassa päässä heränneen. Tämä oli varmasti näiden molempien päivien perimmäinen tarkoitus; herättää ajatuksia turvallisesta pyöräilystä mukavan tekemisen ohessa. Pohjois-Karjalassa kesälaitumille polkaisee siis iloinen ja toivottavasti myös turvallisen liikenteessä liikkumisen opit osaava lapsijoukko.

Kouluttaja Eeva Kröger kertoi pyöräilykypärän merkityksestä pään suojaamisessa. Eeva on aiemmin työssään hoitanut aivovammapotilaita, joten hän tietää mistä puhuu.

Kirjoittaja: Markus Viitaniemi