24.02.2014

Syntyvän lapsen hyvinvointi ja turvallisuus kiinnostavat vanhempia ja odotusaika onkin hyvä ajankohta puhua lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa. Liikenneturva on mukana ensimmäistä lasta odottavien perheiden perhevalmennuksessa Jyväskylässä, jossa käsitellään moninaisia aiheita liikenneturvallisuudesta hammashoitoon.

Liikenneturvan kouluttajat kiertävät neuvoloiden järjestämissä perhevalmennusilloissa. Raskauden alkuvaiheisiin ajoittuva perhevalmennustilaisuus on oikea aika puhua vaikkapa turvakaukalon hankinnasta, kun asia on tulevilla vanhemmilla vielä edessä. Ennen hankintoja on syytä ottaa selvää ISOFIXeistä  ja miettiä myös omaa ajotapaa ja liikkumista.

Perhevalmennustilaisuuksissa käydään läpi perustiedot lapsen turvallisesta kuljettamisesta autossa sekä annetaan vinkkejä siihen, miten löytää omaan autoonsa sopivan ja turvallisen turvaistuimen. Myös turvaistuimien ja turvavöiden oikeaa käyttöä käydään läpi. Terveydenhoitaja Marianna Mikkosen mukaan vanhemmat ovat antaneet valmennuksista ja siellä jaetuista käytännönläheisistä ohjeista hyvää palautetta. Liikenneturvan koulutustuki on neuvoloissa koettu tärkeäksi.

Terveydenhoitajan työssä lapsen kasvun seurannan lisäksi myös vanhempien tukeminen on tärkeää

Perhevalmennustilaisuuksissa puhutaan myös asenteista ja omasta liikennekäyttäytymisestä. Näin halutaan muistuttaa tulevia vanhempia siitä, että lapsi oppii vanhemmiltaan liikkumisen mallia ja liikenneasenteita. Käytännön turvaistuinvinkkien lisäksi korostetaan vanhempien vastuuta lapsen turvallisuudesta ja esimerkkinä toimimista. Monelle nuorelle äidille ja isälle tämä voi olla hyvä peiliin katsomisen paikka omaa liikennekäyttäytymistä ajatellen. Toiminko itse liikenteessä niin kuin haluan lapseni jatkossa toimivan? Lapsen liikennekasvatus alkaa siitä kun häntä ensimmäisiä kertoja kuljetaan auton kyydissä.


Kouluttaja haastaa tulevia vanhempia pohtimaan, miten voisi parantaa omaa ja koko perheen liikenneturvallisuutta

Liikenneturva tarjoaa koulutustukea lasten liikenneturvallisuudesta perhevalmennukseen, mutta myös materiaalia aiheesta on saatavissa. Lapsi autossa -esite jaettiin aikaisemmin äitiyspakkauksen mukana, nyt sen saa valmennuksesta tai neuvolasta. Liikenneturvan nettisivuilta löytyy tietoa lapsen turvallisesta kuljettamisesta ja videoita turvaistuimista ja niiden kiinnittämisestä: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/autoilijat/lapsi-autossa


Valmennusiltaan osallistuneet Hanna ja Marko kokivat saaneensa varmaa asiatietoa lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa

Kirjoittaja: Leena Piippa, valokuvat: Tomi Rossi