02.05.2014

Kalevankankaan koulun auditorio Mikkelissä täyttyy pikkuhiljaa koulun 8. luokkalaisista. Puheensorina vaimenee ja oppilaat kuuntelevat rehtori Vesa Raasumaan avaussanat päivän mopoiluaiheiselle teematuokiolle. Kaikki on siis valmista ja pian lavalle päräyttääkin mopollaan itse taikuri Puijon Paroni.

Taikuri Puijon Paronin ja Liikenneturvan Kuopion toimipisteen yhteistyönä kehitetty Tappomopoesitys on kiertänyt Itä-Suomen yläkouluja huhtikuussa. Kiertueella havahdutetaan taikatemppujen lomassa itäsuomalaisia yläkoululaisia mopoilemaan selvänä ja virittämättömällä mopolla sekä kiinnittämään kypärä oikein.

Ruvettiin poikien kanssa miettimään, ett onks tässä mitään järkeä?

Tappomopoesitys kestää reilut puoli tuntia ja oppilaat seuraavat esitystä antaumuksella tässäkin koulussa. Välillä yleisön joukosta kuuluu naurun pyrskähdyksiä, välillä ilmeet vakavoituvat. Kaikille on kuitenkin selvää, ettei esityksen hahmo ”tosi jonne” toiminut oikein. Onneksi tässä esityksessä on Puijon Paronilla mahdollisuus pelastaa ”tosi jonnen” tekemät tuhot. Oikeassa elämässä näin ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä, vaan omia tekemisiään ja valintoja tulee jokaisen miettiä jo ennakkoon.

Millaisia seurauksia sitten väärillä valinnoilla voi olla? Taikuri Puijon Paroni kertoo esityksensä loppupuolella vielä kaksi tapausta nuoruusvuosilta omasta kaveripiiristään, joissa väärillä valinnoilla on ollut kauaskantoiset seuraukset.

”Onko se suomalainen vai minkä maalainen sanonta, että ei usko ennen kuin näkee tai kokee. No meidän piti kaksi tapausta nähdä ja todeta hyvin läheltä ennen kuin uskottiin” toteaa taikuri Puijon Paroni.

”Pikkuhiljaa siinä käytös muuttui ja ruvettiin poikien kanssa miettimään, ett onks tässä mitään järkeä?” taikuri jatkaa ja toteaa lopuksi ”ettei siinä mitään järkeä ollut, kun mopoja viritettiin.”

Taikuri Puijon Paroni ja taustalla avustaja, kyyhkynen Minni, valmiina esitykseen.

 

Parempaa kuin pelkkä luento

Tappomopoesityksen keulahahmo taikuri Puijon Paroni alias Jouni Vepsäläinen on nyt kolmisen vuotta kiertänyt esityksen kanssa yläkouluja ja vastaanotto on ollut hänen mielestään hyvä. ”Kyllä kaikki ovat hiljaa kuunnelleet ja kehuja olen opettajilta saanut” toteaa Jouni.

 

Samalla kannalla oli tänään myös 8. luokkalainen Veera Gynther, joka pääsi osallistumaan mukaan myös esitykseen. ”Mulla ei vielä ole mopokorttia, koska täytän vasta kesällä 15. Mutt tää esitys oli hyvä parempi kuin pelkkä luento”, toteaa Veera.

Myös luokan opettaja Päivikki Särkkä kiitteli esitystä: ”Tää oli hyvä. Oppilaat jaksoivat kuunnella hyvin. Tämä voisi olla hyvä myös vanhempainillassa. Esitys piti sisällään kaikki ne tärkeät asiat, joista mopoilun yhteydessä tulisikin puhua."

Kirjoittaja: Eini Karvonen