07.08.2014

Koulujen alun aattona järjestetyssä tempauksessa Helsingin kaupungin Lasten liikennekaupungissa muistutettiin suojatieturvallisuuden tärkeydestä lasten ja nuorten turvalliselle liikkumiselle sekä sitouduttiin suojatieturvallisuuteen Sinä teet suojatien -kampanjan merkeissä.

Tilaisuuden avasi Liikenneturvan Anna-Liisa Tarvainen kiittäen monen eri toimijan yhteisponnistusta tärkeän sanoman levittämisessä. Koulujen alku on erinomainen aika miettiä omaa liikennekäyttäytymistä: miten omalla toiminnallaan voi parantaa suojatieturvallisuutta?

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko allekirjoitti tärkeän viestin täysin: ”lasten turvallisuus on yhteinen, meidän jokaisen asia. Asenteemme ratkaisee: sinä ja minä teemme suojatien.” Ministeri Risikko korosti puheenvuorossaan myös koulutuksen ja viestinnän tärkeyttä liikenneturvallisuustyössä ja asenteisiin vaikuttamisessa. Aikuisten vastuulla on, paitsi lasten liikenneturvallisuus, myös oikean esimerkin näyttäminen pienemmille kulkijoille: liikenteessäkin lapset ottavat toiminnan mallia vanhemmistaan ja muista aikuisista.

 

Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara saa kasvoillensa suojatiemaalaukset.

Skal ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen kuvattavana.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä… ja toistepäin

Poliisiylitarkastaja Risto Lammi toi keskusteluun mukaan myös pyöräilyturvallisuuden. Lasten liikkumista kouluun jalan ja pyörällä on syytä tukea, sillä autolla lapsiaan koulunpenkille kuskaavat vanhemmat ruuhkauttavat koulujen lähiympäristön ja kasvanut liikennemäärä lisää myös riskejä vahingoille.

Yhteisen koulujen alun tapahtuman toisen järjestäjätahon ja tärkeän yhteistyökumppanin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin viestin tilaisuuteen toi johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, joka puolestaan painotti kuinka tärkeää pitkäjänteinen työ lasten ja nuorten liikenneturvallisuuden parissa on. Viesti on tuttu Liikenneturvalle, joka on vuosikymmenten ajan urakoinut lasten ja nuorten liikenneturvallisuuden edistäjänä.

Helsingin kaupungin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio oli ilahtunut, että koulujen alun liikenneturvallisuustempaus järjestettiin juuri Lasten liikennekaupungissa, joka on jo 50-luvusta lähtien opettanut turvallista liikennekäyttäytymistä lapsille - ja vähän vanhemmillekin. Joskus nimittäin käy niinkin, että oppitunnin jälkeen on lapsi voinut opastaa vanhempaansa liikennesäännöissä. ”Lasten liikennekaupungin tehtävä on opettaa lapsia ja nuoria toimimaan oikein liikenteessä ja toivomme, että lapset ja nuoret näyttävät hyvää esimerkkiä liikenteessä myös aikuisille”, Laitio totesi.

 

Vihdoinkin! Lapset pääsivät liikenneoppitunnin jälkeen maalauttamaan kasvoillensa suojatien. Kuvia jaettiin ahkerasti Facebookin, Instagramin ja Twitterin kautta #suojatie.

Taivallahden leikkipuiston oppilaat kertaavat turvallisen liikenteessä pyöräilyn oppeja. Keskittyminen liikenteeseen on jokaisella kohdillaan.

Vasemmalta liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Taina Pieski, ministeri Risikko, Liikenneturvan Anna-Liisa Tarvainen sekä Lasten liikennekaupungin Silja Muuri-Möykky ja Kari Mäkinen.

Suojatiemaalaustahan ei sitten oteta pois ennen iltapesua, ministeri Risikko ohjeisti. Seinäjoen junaan illalla suuntaava ministeri vitsaili, että matkalla ministerin tunnistaa sitten kasvojen ajoratamaalauksista.

Tempaus oli osa 4.8.2014 alkavaa Sinä teet suojatien -kampanjaa, joka näkyy ja kuuluu televisiossa, radiossa ja verkossa. Kaksivuotisessa kampanjassa ovat mukana Liikenneturva, Moottoriliikenteen keskusjärjestön MOLIKE:n jäsenet: Autokoululiitto, Autoliitto, Linja-autoliitto, Suomen Autoteknillinen liitto, Suomen kuljetus ja logistiikka, Suomen Taksiliitto, Autoalan Keskusliitto ry, Autotuojat sekä poliisi.

Lisää tunnelmia Liikenneturvan instagramissa.

Kirjoittaja: Minna Saarinen, kuvaaja: Kaisa Tanskanen /Liikenneturva