15.05.2014

Liikenneturva järjesti yhteistyössä TREDUN (Tampereen seudun ammattiopiston) ja Hervannan liikennekoulun kanssa Tredun Hepolammin toimipisteellä Tampereen Hervannassa liikennepäivän tiistaina 6.5.2014. Liikennepäivä on jokavuotinen tapahtuma, jossa nuorille tarjotaan mahdollisuus opintojensa lomassa päivittää liikenneturvallisuustietämystään.

Positiivista painetta

Päivän tarkoituksena oli saada nuoret mieltämään turvavyön käytön tärkeys sekä herätellä heitä miettimään omaa liikennekäyttäytymistään. ”Miten minä voisin omalta osaltani vaikuttaa siihen, että matkastamme tulee mahdollisimman turvallinen”. Osallistavuus ja oma oivaltaminen ovat Liikenneturva nuorisotyön keskiössä. Sormi pystyssä -valistus on menneisyyttä.

Kesän kynnyksellä ja kesäviikonloppuisin nuorilla on tapana liikkua autolla tutussa kaveriporukassa. Vastuu kaveriporukan turvallisuudesta on kaikkien yhteinen. Onnettomuustilanteessa takapenkillä ilman turvavyötä oleva henkilö saattaa aiheuttaa etupenkillä vöissä istuvan loukkaantumisen. Jokaisen tehtävä on huolehtia siitä, että kaikilla on vyöt kiinni. Nuorten suhtautumista erilaisiin ristiriitatilanteisiin on myös tutkittu Liikenneturva puolesta. Nuoren kuljettajan ei aina ole helppo tehdä oikeita valintoja ryhmäpaineen alla. Ryhmäpaine voi toimia myös toisin päin. Esimerkiksi nuorten suhtautuminen päihtyneenä ajaminen on jyrkkää ja moni kertoi tutkimuksessa käräyttävänsä rattijuopon. Sosiaalisen normin vahvistaminen on olennainen osa pitkäjänteistä liikenneturvallisuustyötä. Liikenneraittiuden puolesta kampanjointia tehdään tehostetusti juhannusviikosta eteenpäin.

Selvä juttu -kampanja ohjaa pitämään huolta kavereista, ilman syyllistystä.

Aito tarina pysäyttää

Nuorille omaa onnettomuustarinaansa tapahtumassa kertoi Liikenneturvan kouluttaja Matti Marjamäki, joka onnettomuuden seurauksena kulkee nyt pyörätuolilla. Marjamäen tarina pysäyttää, koska se voisi tapahtuma kelle tahansa. Kesälauantaina Marjamäki 2006 joutui onnettomuuteen 750-kuutioisen Suzuki-moottoripyörällään.

Marjamäen tarina korostaa, miten pienet valinnat vaikuttavat jopa koko loppu elämään. Pieniä tekoja ja valintojen konkretiaa on esittelemässä Hälsä & Trafikin Kalle Halme, jolla oli mukana pyörähdysauto ja törmäyskelkka. Nuoret pääsivät kokeilemaan turvavyön tärkeyttä sekä katolleen kääntyvässä autossa että törmäyskelkalla havainnollistetussa tilanteessa, jossa törmätään kiinteään esteeseen 7 km/h vauhdilla. Hervannan liikennekoulu opasti omalta osaltaan nuoria turvallisempaan liikennekulttuuriin mm. havainnollistaen ”kännilasien” avulla alkoholin vaikutusta turvalliseen liikkumiseen.


Liikenneturvan Marko Nieminen havainnollisti turvavyön tehoa törmäyskelkalla.
 

Kirjoittaja: Marko Nieminen