01.12.2014

Liikenneturvan kyselyn mukaan suomalaiset näkevät autoilijoiden käyttäytymisen melko positiivisena suojatiellä. Hieman yli puolet vastaajista kokee, että autoilijat antavat hyvin tietä, kun katua ylittää suojatietä pitkin. Yli kolmasosa sanoisi autoilijoita huomaavaisiksi suojateillä. 

Moni autoilija on taas sitä mieltä, että suojatietilanteet tulevat eteen yllättäen. Liikenneturvan kyselyssä peräti 63 % autoilijoista koki, että jalankulkijat tulevat yllättäen suojatielle autoja yhtään varomatta. Viidesosa raportoi joutuneensa usein jarruttamaan äkillisesti, ettei ajaisi jalankulkijan päälle suojatiellä.

Suojatiesäännöt voimassa myös vuoden pimeimpänä aikana

Liikenneturva, Forssan kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä, poliisi ja Forssan liikemiesyhdistyksen seniorit kampanjoivat suojatieturvallisuuden puolesta Forssan keskustassa torstaina 20. päivä marraskuuta jalkautumalla Forssan keskustan suojateille antamaan opastusta suojatiellä liikkujille. Tempaus oli osa Sinä teet suojatien -kamapanjaa.

Tapahtumalla haluttiin muistuttaa sekä jalankulkijoita että autoilijoita suojatiesäännöistä ja siitä, että ne ovat voimassa myös vuoden pimeimpänä aikana.

Iltapäivän aikana nähtiin monenlaista suojatiekäyttäytymistä; osa autoilijoista hidasti jo hyvissä ajoin ennen suojatietä eli heti kun oli huomannut jalankulkijan aikeet suojatielle siirtymisestä. Toista ääripäätä edustivat autoilijat, jotka ajoivat suojatien yli, vaikka jalankulkija oli jo aloittanut suojatien ylittämisen tai antanut selkeän merkin aikomuksesta siirtyä valkoisten viivojen päälle.

Hyvin erottuvat heijastinliivit saattoivat myös vaikuttaa, että moni autoilija hidasti havaittuaan huomioliiveihin pukeutuneet jalankulkijat tai virkapukuisen poliisin liikenteessä.

Ne autoilijat jotka hidastivat esimerkillisesti, palkittiin heijastimella ja samalla muistutettiin, että autoilija muuttuu välittömästi autosta poistuttuaan jalankulkijaksi.

Tempauksen aikana todistettiin monenlaista suojatiekäyttäytymistä: osa autoilijoista hidasti huomaavaisesti hyvissä ajoin, toiset eivät olleet jalankulkijaa huomaavinaankaan.

Iltapäivän aikana haastateltiin myös suojatietä käyttäviä jalankulkijoita. Osa haastateltavista oli sitä mieltä, että aina autoilijat eivät anna suojatietä mutta onneksi joukossa oli myös kokemuksia, että erityisesti iäkäs henkilö saa helposti tilaa ja aikaa suojatien ylittämiseen. Mikäli suojatietä ylittäneillä jalankulkijoilla ei ollut heijastinta, niin samalla muistutettiin pimeällä liikkumisesta ja heijastimen tärkeydestä antamalla heijastin.

Tämä suojatiekävely oli osa sinä teet suojatien-kampanjaa ja iso kiitos kaikille toteutuksessa mukana olleille, erityisesti Forssan liikemiesyhdistyksen senioreille jotka vapaaehtoistyöllä olivat tukemassa tätä tärkeää asiaa.

 

Kirjoittaja: Susanna Konttila, kuvat Terhi Svenns, Ramboll.