01.10.2014

”Viimeinen muistikuva on, kun kuorma-auton valkoinen kylki piirtyi eteen kuin taulu ja me mennään sitä kohti."

Nämä sanat kuultiin nuoren naisen kertomana elokuvadramatisoinnissa Punainen Liitu-esityksessä Oulun seudun ammattiopiston liikuntasalissa keskiviikkona 10.9. Elokuva pohjautuu Pohjois-Pohjanmaalla muutamia vuosia sitten tapahtuneeseen vakavaan liikenneonnettomuuteen jossa sai surmansa kolme nuorta.

Elämä on valintoja täynnä – hyviä ja huonoja. Monet elämänkohtalot ratkaistaan hyvin pienen hetken sisällä syntyneillä ajatuksilla ja niitä seuranneilla teoilla. Etenkin lähellä ajokortti-ikää olevat ja juuri kortin saaneet nuoret tekevät riskialttiita päätöksiä liikenteessä.

Punainen Liitu tukee turvallisten valintojen tekemistä liikentessä

Punainen Liitu -esitykset pyrkivät omalta osaltaan vaikuttamaan nuorten liikennekäyttäytymiseen. Esityksen toiminta koostuu kahdesta osasta. Suurelle joukolle oppilaita esitetään videoesitys todellisesta onnettomuudesta. Tämän esityksen yhteydessä kuullaan myös esimerkiksi pelastuslaitoksen, poliisin, terveydenhuoltohenkilön tai onnettomuuteen joutuneen nuoren tai omaisen kertomuksia kokemuksistaan.

Esityksen jälkeen opettaja käsittelee luokkansa kanssa oppilaiden tuntemuksia kokemastaan. On havaittu, että erilaisten kampanjoiden ja liikenneturvallisuusesitysten tehoa pystytään parantamaan, kun nähtyä ja koettua käsitellään jälkikäteen pienemmissä ryhmissä. Tavoitteena on, että nuoret valitsevat tämän jälkeen viisaammin. 

Oulun alueen ensimmäiset kaksi esitystä toteutettiin OSAO Kaukovainion yksikön tiloissa, joissa liikuntasaliin kerääntyi reilut 500 kuulijaa. Sekä nuorten että myös heidän opettajien palautteen mukaan esitys oli hyvin vaikuttava ja tunteisiin vetoava. Pohjois-Pohjanmaan alueella esityksen on nähnyt jo kaikkiaan reilut 3000 nuorta. Esityksen toteutuksessa olivat mukana Liikenneturva, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos ja Oulun poliisilaitos.

Liikenneonnettomuudessa loukkaantunut Jarmo Tolonen kertoo tarinaansa.

Punainen Liitu -esityksen yleisöä OSAO Kaukovainion yksikkössä.

Riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas juontaa esityksen alkua.

Puhujat Tomi Kokko Oulun poliisilaitokselta, Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta ja Terhi Heikkinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Koulun koordinaattori opinto-ohjaaja Kari Kaleva keskustelee Oulun poliisilaitoksen Tomi Kokon kanssa esityksestä.

Koulun koordinaattori ja opinto-ohjaaja Kari Kaleva.

Kirjoittaja: Eero Kalmakoski