18.02.2014

Tämä liikenneturvallisuustarina sai alkunsa jo viime vuonna Oulun Limingantullissa. Ride oli eräänä syyskuisena torstaiaamuna pyöräilemässä kohti keskustaa, kun hän huomasi suojatien vierellä nyyhkyttävän pienen tytön koulureppu selässään. Pysähdyttyään Ridelle selvisi, että Fiia-tyttö oli menossa kouluun, mutta ei ollut päässyt tien yli. Vilkkaan nelikaistaisen kadun liikennevalot eivät olleet remontin takia toiminnassa ja Fiia oli yrittänyt pitkään suojatien ylitystä onnistumatta siinä – yksikään auto ei ollut hiljentänyt vauhtia. Tarvittiin auttava aikuinen, jotta suojatien ylitys vihdoin onnistui.

Tapahtumasta suivaantuneena Ride tarttui näppäimistöön ja kirjoitti suunsa puhtaaksi Facebookin seinälleen. Hänen mielestään oululainen suojatiekulttuuri oli luokatonta. Kirjoitus lähti leviämään ja sitä peukutti yli 8800 ihmistä muutamassa tunnissa.

Oulun Liikenneturva lähti auttamaan Rideä tämän kampanjassa. Riden Fiialta kiitokseksi saama piirustus painettiin nopeasti julisteeksi, jota jaettiin alueella. Tiedotusvälineetkin kiinnostuivat kampanjasta ja suojatieteema nousi puheenaiheeksi Oulun ohella myös muualla Suomessa.

Peukutuksesta konkretiaan: vapaaehtoisvoimin tempaus suojatieturvallisuuden puolesta

Kampanjaan ideoitiin konkreettista jatkoa ja mukaan yhteistyöhön tuli Osuuskauppa Arina. Syntyi päätös liikenneturvallisuuspäivästä, johon kuka tahansa saisi osallistua.

Vapaaehtoisten voimin toteutettu liikenneturvallisuuspäivä Kunnioita suojatietä! toteutettiin helmikuun 15. päivä. Ride ja lukuisat asiasta innostuneet vapaaehtoiset Liikenneturvan kouluttajien tukemina rantautuivat lauantaipäiväksi neljään Oulun alueen Prismaan: Zeppeliiniin, Limingantulliin, Raksilaan ja Linnanmaalle kohtaamaan ihmisiä ja juttelemaan heidän kanssaan suojateistä ja liikenneturvallisuudesta.

Fiian piirustus painettiin flyeriksi liikenneturvallisuuspäivää varten.

Liikenneturvallisuuspäivää varten Fiian piirustus painettiin vielä flyeriksi ja otettiinpa piirustuksesta varmemmaksi vakuudeksi vielä roll upitkin.

Päivän aikana kohdatut ihmiset olivat yhtä mieltä siitä, että suojatiekulttuuria on parannettava.

Päivään mahtui monia keskusteluita ja monia halauksia. Kaikki olivat olla yhtä mieltä siitä, että niin oululaista kuin suomalaista suojatiekulttuuria laajemminkin tulee parantaa ja tehdä suojatiestä nimensä veroinen paikka. Vastauksiakin löytyi: Jokaisen meistä tulisi miettiä omaa käyttäytymistä liikenteessä ja osaltaan tehdä liikenteestä turvallisempi paikka.

Tunnelmia päivästä näet alla olevasta filmistä, jonka kuvasi Ville Pohjonen.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Kirjoittaja: Rainer Kinisjärvi