24.06.2014

Helsinki-päivä ja kesän tähän mennessä sateisin päivä osuivat tänä vuonna yksiin. Tapahtumia oli 12.6. runsaasti eri puolilla kaupunkia ja kaupunkilaiset osallistuivat niihin urhoollisesti sadevarusteissaan. Liikenneturva pystytti pöytänsä Narinkan Kyläpäiville. Teemana oli pyöräily. Kampin keskuksen edessä sijaitseva Pyöräkeskuksen kontti tarjosi sateensuojan yleisökilpailuun osallistuville.

Kristian Peltola oli tullut Petäjävedeltä Helsinkiin kesälomaretkelle. Hän oli jo ehtinyt käydä tätinsä Jaana Peltolan ja tämän ystävättären Annu Karikorven kanssa Stadionin tornissa ja Luonnontieteellisessä museossa, kun matkalla elokuvateatteriin iloinen seurue poikkesi Liikenneturvan pisteelle täyttämään sääntövisaa. Rastit osuivat oikeaan niin kesävieraalla kuin helsinkiläisilläkin.

Väistämissäännöt mietityttivät

Pyöräilysääntöjä pidetään vaikeaselkoisina. Erityisesti pyörätien ja ajoradan risteyksissä pyöräilijät ja autoilijat eivät aina tiedä, kumpi saa mennä ensin. Suojatiellä kävelevää jalankulkijaa autoilijan tulee väistää aina, suojatien yhteydessä oleva pyörätien jatke taas ei velvoita autoilijaa väistämään pyöräilijää. Autoilija väistää toki aina, jos hän tulee kärkikolmion tai stop-merkin takaa tai kääntyy pyörätien jatkeelle.

Sääntövisaan osallistuneet helsinkiläiset tiesivät säännöt yllättävän hyvin. Ehkäpä ne eivät olekaan niin vaikeita, kun asiaa pysähtyy miettimään? Liikennejärjestelyt kuitenkin vaihtelevat, ja opittua sääntöä ei ole aina helppoa soveltaa käytännössä. Sen lisäksi täytyy varautua siihen, että kanssakulkijoilla säännöt eivät olekaan yhtä hyvin muistissa kuin itsellä.

Annu kertoi aloittaneensa pyöräilyn uudestaan toista vuotta sitten. Vaikka hän on kaatunut kaksi kertaa, mitään ikävää ei ole sattunut. Annu korosti, että hän käyttää aina kypärää.

Toinen Liikenneturvan sääntövisoista löytyy linkin takaa. Tiedätkö sinä oikeat vastaukset?

 

Kirjoittaja: Varpu Tavaststjerna