27.02.2014

- Lepo, aloittaa Liikenneturvan kouluttaja, liikenneopettaja Erkki Pesonen luentonsa. Pesonen puhuu liikenneturvallisuudesta 37 vuoden kokemuksella ja virkauransa Puolustusvoimissa tehneenä tuntee hyvin myös varusmiesten arjen.

- Lepo, aloittaa Liikenneturvan kouluttaja, liikenneopettaja Erkki Pesonen luentonsa. Pesonen puhuu liikenneturvallisuudesta 37 vuoden kokemuksella ja virkauransa Puolustusvoimissa tehneenä tuntee hyvin myös varusmiesten arjen.

Paikallisella rajavartiostolla on pitkät perinteet itärajamme turvaajana ja se on ainoa varusmiehiä kouluttava organisaatio maakunnassa. Rajavartiostolla on myös merkittävä rooli liikenneturvallisuuden kehittämisessä, ajatellen esimerkiksi Niiralan rajanylityspaikan jatkuvasti kasvavia liikennemääriä.

Pohjois-Karjalan Rajavartioston sissi- tai tiedustelupainotteinen varusmieskoulutus on rankkaa puuhaa, josta liikkuu sen käyneiden keskuudessa hurjia tarinoita. Rajaseudun korpimaastot tulevat rajajääkäreille huomattavasti tutummaksi kuin komppanian käytävät. Metsässä vietettyjen vuorokausien määrä on melkoinen - ja tämä tarkoittaa väistämättä myös valvomista ja kovaa fyysistä rasitusta.

Lomille pääsy onkin monelle varusmiehelle odotettu hetki. Vaikka rajavartiosto pyrkii huolehtimaan varusmiesten riittävästä levosta, voi väsymys vaania lomille lähtevää. Kiusaus painaa kaasujalkaa liikaa voi olla suuri, kun kiirehditään kotona odottavan ”Maijan tai Matin” kainaloon. Onkin tärkeää, että nämä ja muut liikenteen riskit tunnistetaan ja omaa liikennekäyttäytymistä mietitään ennakkoon.

Nuorten miesten riskejä liikenteessä ovat eritoten väsymys, nopeus, alkoholi ja turvavyön käyttämättömyys. Särmänä liikenteessä -koulutus paneutuu juuri näihin. Koulutuksessa keskeisessä osassa ovat varusmiesjohtajien johdolla käytävät ryhmäkeskustelut, joissa käydään läpi oman väsymyksen tunnistamista ja joukkoliikenteen käytön etuja esimerkiksi lomille lähdön yhteydessä, alkoholin käyttöön liittyvän riskikäyttäytymisen seurauksia sekä turvavyön käytön merkitystä.

Pohjois-Karjalan Rajavartioston 12 varusmiesjohtajaa ja 92 rajajääkäriä ovat kokoontuneet auditorioon kuuntelemaan Liikenneturvan ilosanomaa.

Pohjois-Karjalan Rajavartioston 12 varusmiesjohtajaa ja 92 rajajääkäriä ovat kokoontuneet auditorioon kuuntelemaan liikenneturvallisuusoppia.

Julkinen liikenne lomakyydeissä ehkäisee väsymysturmia

Koulutukseen osallistui myös joensuulainen alikersantti Jyrki Kontkanen. Varusmiesten liikenneturvallisuuteen liittyen Kontkanen pitää suurimpana riskinä nimenomaan väsymystä.

- On oleellista, että varusmiehille kerrotaan, mitä kaikkea väsymys voi aiheuttaa. Kontkanen puhuu kokemuksesta. Ennen varusmiesaikaansa hän oli itsekin nukahtaa rattiin. Onneksi siitä kuitenkin selvittiin säikähdyksellä: pysähtyminen ja tauon pitäminen ajamisesta auttoivat.

Alkoholiin liikenteessä Kontkanen ei ole palvelusaikanaan törmännyt ja lomalle lähtevän kiirettä ehkäisee Onttolan lomaliikenteessä paljon käytetty julkinen liikenne. Kehuja liikennekasvatus saa Kontkaselta eritoten ryhmäkeskusteluosuudesta.

- Pienissä ryhmissä jokainen voi, paitsi miettiä asiaa omalta kantilta, myös vaihtaa kokemuksia toisten kanssa.

Varusmiehille Kontkasella on lähettää terveisinä, että liikenteessä tarvitaan terveen järjen käyttöä.

- Se ei ole paikka, jossa leikitään tai kokeillaan rajoja. Tärkeää on myös muistaa levätä riittävästi rankkojen harjoitusten jälkeen, mikä korostuu erityisesti viikonloppulomilla.

Alikersantti Kontkanen viihtyy varusmiespalveluksessa Joensuun kupeessa sijaitsevassa Onttolassa.

Alikersantti Kontkanen viihtyy varusmiespalveluksessa Joensuun kupeessa sijaitsevassa Onttolassa.

”Miehen parasta aikaa”

Rajajääkäreiden koulutus painottuu metsässä toimimiseen. Kontkanenkin viettää merkittävän osan palvelusajastaan Hiievaaran maastoissa. Metsäaamuja on jäljellä jopa enemmän kuin aamuja kasarmilla. Vaikka metsäreissut voivat olla rankkoja, Kontkanen näkee niissä kuitenkin myös myönteisiä puolia. Kun koko ajan on tekemistä, aika kuluu nopeasti. Muutoinkin nuori mies suhtautuu palvelusaikaansa positiivisesti.

- Eikös tämä ole sitä miehen parasta aikaa, päättää Kontkanen haastattelun hymyissä suin. Näin hyvällä asenteella varustetuilla Onttolan miehillä ja naisilla särmyyttä löytynee varmasti myös liikenteessä, joten Liikenneturva voi poistua kasarmilta hyvillä mielin.

Kirjoittaja: Markus Viitaniemi